Teknîka dubarekirinê di avakirina rîtma navxweyî ya helbestên Kamîran Bedirxanî de -Dîwana Dilê Kurên min wek nimûne
Kamîran Bedirxan'in Dilê Kurên min adlı divanındaki şiirlerinde iç ritmin oluşturulmasında tekrar tekniği
  1. Tez No: 490935
  2. Yazar: HARIWAN MOHAMMED AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFIK DR SULAIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dilê Kurên Min, Kamîran Bedirxan, şiir, ritim, tekrar tekniği, Dilê Kurên Min, Kamîran Bedirxan, poem, rhythm, repeat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Kamîran Bedirxan'in Dilê Kurên Min Adlı Divanındaki Şiirlerinde İç Ritmin Oluşturulmasinda Tekrar Tekniği”adlı bu çalışma, Kürt edebiyatı ve eleştirisi alanında pek çalışılmamış bir konu olan şiirde iç ritmin oluşturulmasında tekrar tekniğini işlemektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde ritim, şiirde ritmin işlevi, iç ritim ve tekrar tekniği kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümdeyse söz konusu şiirlerde iç ritmin oluşturulmasında kullanılan tekrar teknikleri incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bu çerçevede söz konusu şiirlerde şairin etkili bir şekilde fonemlerin, sözcüklerin, cümlelerin, tekrarlanması ve döngüsel tekrar ile yansımalı tekrar tekniklerini kullandığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research paper titled“Reptition technique in creating internal rythem in Kameran Badirxan's poetry, in his collection of poems 'Dile Koren Min' as an example”. This research pays a special heed to the neglected field of use of rhythem in Kurdish literature, which is repetition technique. Repition as a rhythemic technique is found in general types of poetry, and adds artistic effects to the poetry. This research paper is divided into three sections. first and second sections is dedicated to the theoretical explanations of rhytem and its functions in poetry, and internal rhyhem is elucidated as well. Additionally, it covers repition technique and its function in poetry in detail. In the third section, repetition technique in creating internal rhythem in this collection of poems is analyzed and investigated. Eventually, this paper reached some results, the poet intelligently and skillfully with his experience was able to benefit from repition technique and in his poems are embodied, such as repetition of“phonemes, morphemes, sentences, anaphoric, epistrophic”.