2/505 numaralı İstanbul Bâb Mahkemesi Şer'iyye Sicili (H. 1303-1304/m. 1885-1887) transkripsiyon ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation (ah. 1303-1304/ad. 1885-1887) shria records number 2/505 Istanbul Bâb Court
  1. Tez No: 491021
  2. Yazar: SERDAR KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'i Mahkeme, Şer'iyye Sicili, İstanbul, Sharia Court, Shria Record, İstanbul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Osmanlı Devleti hukuk sisteminde en önemli icra organı şer'i mahkemelerdir. Bu mahkemelerde, verilen kararlar ve merkezden gönderilen emirler şer'iyye sicillerine kaydedilirdi. Tez araştırma konusu olan 2/505 numaralı İstanbul Bâb Mahkemesi Şer'iyye Sicili bunlardan biridir. Adı geçen defterde İstanbul'un idari, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı hakkında bilgiler içeren kayıtlar bulunmaktadır. Defterde genel olarak tatlik, nafaka, alacak, sulh gibi konuları ihtiva eden hükümler yer almaktadır. Transkribi yapılan bu belgeler mukabilinde şehrin hukuki, idari, iktisadi ve içtimai alanlarına ait birçok konu değerlendirme yapılarak sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Most important executive body in the Ottoman State legal system is the sharia courts. In these courts, the decisions taken and the orders sent from the center were recorded in the shreriff's registers. Thesis research issue 2/505 İstanbul Bab Courts Sharia Records, is also one of them. In the book there are records about the administrative, social, economic and cultural structure of Istanbul. In the book, there are generally provisions that include topics such as dessert, alimony receivable, peace In the light of these documents which have been made in transcription, it has been reached as a result of evaluating many subjects belonging to the legal, administrative economic and socialfield of the city