Sağlık çalışanlarında duygusal emek davranışları ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between emotional labor behaviors and job satisfaction among healthcare workers
- Tez No: 999260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, Sağlık personeli, İş doyumu, Emetional labor, Health personnel, Job satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık çalışanlarının duygusal emek davranışları ile iş doyumları arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiş ve veriler, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde görev yapan 274 sağlık çalışanından anket aracılığıyla elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket, bireylerin demografik verilerinin yanı sıra duygusal emek ve iş doyum düzeylerini ölçmeye yönelik ölçekleri kapsamaktadır. İstatistiksel analizler SPSS 21 programı ile gerçekleştirilmiş olup, betimleyici istatistiklerin yanı sıra değişkenler arasındaki korelasyonu ortaya koymak üzere Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, duygusal emek ile iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (r = 0,177). Bu bulgu, sağlık çalışanlarının sergiledikleri duygusal emek davranışlarının iş doyumu üzerinde etkili olabileceğini ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin sağlık sektörü açısından dikkate değer bir konu olduğunu ortaya koymaktadır. İş tatmini düzeylerinin artırılabilmesi için sağlık sektöründe duygusal emeğin yönetimi ve çalışanların bu süreçte kurumsal olarak desteklenmesi gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Araştırma bulguları, sağlık alanında çalışan memnuniyetini ve sunulan hizmetin kalitesini artırmaya yönelik politika ve uygulamaların şekillendirilmesinde yol gösterici olabilir. Elde edilen veriler, yöneticiler ve insan kaynakları uzmanları için stratejik düzeyde önemli bilgiler içermektedir. Sağlık çalışanlarının iş doyumunu artıracak politikaların etkinliği, duygusal emek davranışlarının tanınması ve kurumsal düzeyde desteklenmesiyle güçlendirilebilir. Mevcut araştırma, literatürdeki bazı eksik noktaları tamamlayarak, ileride gerçekleştirilecek çalışmalara hem kuramsal hem de uygulamaya dönük katkılar sunma potansiyeline sahiptir. Farklı sağlık kuruluşlarında ve daha geniş örneklemlerle yapılacak araştırmalar, bu ilişkinin genellenebilirliğini artıracak ve daha kapsamlı değerlendirmelere olanak tanıyacaktır. Bu tür katkılar, sağlık çalışanlarının iş yaşam kalitesini yükseltmenin yanı sıra, sağlık sisteminin verimliliği ve etkinliğine de doğrudan katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between emotional labor behaviors and job satisfaction among healthcare workers. Utilizing a relational survey model, the research was conducted with a sample of 274 healthcare professionals working at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital. Data were collected through a structured questionnaire that included demographic questions as well as Emotional Labor Scale and Job Satisfaction Scale. The collected data were analyzed using SPSS 21 statistical software. Descriptive statistics were calculated, and Pearson correlation analysis was employed to determine the relationship between emotional labor and job satisfaction. The results revealed a statistically significant and positive correlation between the two variables (r = 0.177). These findings suggest that emotional labor behaviors may influence job satisfaction among healthcare workers and highlight the importance of institutional support and effective management of emotional labor in improving employee satisfaction. The study provides meaningful insights for healthcare administrators and human resources professionals, particularly in shaping policies aimed at enhancing job satisfaction and service quality in the sector. Furthermore, this research contributes to the existing literature by addressing specific gaps in the understanding of the emotional labor–job satisfaction relationship. It also lays the groundwork for future studies, especially those conducted in different healthcare settings and with larger sample groups, to improve the generalizability of the findings. Enhancing healthcare employees' quality of work life through emotional labor support may, in turn, positively impact the efficiency and effectiveness of healthcare services.