Ambliyopinin çok yönlü değerlendirilmesi
Versati̇le evaluati̇on of amblyopi̇a
- Tez No: 491122
- Danışmanlar: UZMAN MUALLA HAMURCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: ambliyopi, retina, MPOY, PVEP
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tek taraflı ambliyopi hastalarının ambliyop gözlerinin patern görsel uyarıya kortikal yanıt (VEP) optik koherens tomografi (OKT), maküla pigmenti optik yoğunluğu cihazları ile ölçümlerinin; görme keskinliği, aksiyel uzunluk ve arka segment bulguları yönünden sağlam gözleri ile karşılaştırılması Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniği'ne Mayıs 2015-Kasım 2015 tarihleri arasında başvuran tek taraflı ambliyopisi olan 94 hasta ileriye dönük olarak değerlendirilmeye alındı. Tüm hastalara sistemik ve oküler hastalıklar yönünden sorgulama, refraksiyon muayenesi, snellen eşeli ile düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, biyomikroskopik muayene, göz içi basıncı ölçümü, detaylı fundus muayenesi, IOL Master ile aksiyel uzunluk ölçümü, macular pigment screener ile maküla pigmenti optik yoğunluğu ölçümü, Cirrus HD-OCT ilesantral maküla kalınlığı, retina sinir lifi tabakası kalınlığı ölçümü yapıldı. Kırk bir hastanın PVEP kaydı yapıldı. Bulgular: Tek taraflı abliyopisi olan hastaların ambliyop ve sağlam gözlerinin ortalama merkez maküla kalınlığı arasında fark saptanmadı. RSLT kalınlığının ambliyop gözlerde sağlam gözlerden daha kalın olduğu saptandı. MPOY değeri görme keskinliği ile korele saptandı. MPOY değeri ambliyop gözlerde sağlam gözlerden düşük saptandı. PVEP'detüm desenlerde dalgalarının ortalama amplitüd değeri ambliyop gözlerde sağlam gözlerinden daha düşük,ortalama latans değeri ambliyop gözlerde sağlam gözlere göre uzamış saptandı. Sonuç: Ambliyopide sadece kortikal patolojinin olmadığı, rutin oftalmolojik muayene ile tespit edilemeyen retinal patolojilerinin de olabileceğini ve ambliyopi tanısında MPOY, OCT ve PVEP'in objektif bir yöntem olarak kullanılabiliceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of amblyopic and non-ambliopic eyes in terms of mean central macular and retinal nerve fiber layer thickness with the help of spectral optical coherens tomography, visual evoked potential (VEP) responses and, macular pigment optic dansity with heterochromatic flicker photometry in unilateral anisometropic amblyopia patients. Material and Method: The study group included 94 anisometropic amblyopicpatients who were followed by Ankara Numune Training andResearch Hospital between May 2015 and November 2015. Systemic and oculer history off all patients was recorded and a comprehensive ocular examination including; corrected best visual acuity, biomicroscopic examination, intraocular pressure measurement, fundus examination, axial length measurement with IOL Master, MPOD measurement, visual evoked potential (VEP) ,santral macular thickness, retinal nerve fiber layer analysis with optic coherence tomography.The amblyopic eyes of the amblyopic patients were compared with their healthy eyes. Statistical analyses were performed with SSPS 20.0 version. A p-value of less than 0.05 was accepted as statistically significant Results: Statistically significant difference (p< 0.05) was observed in retinal nerve fiber layer and MPOD while macular thickness was not different between two groups statistically (p> 0,05).