Lojistik, pazarlama ve üretim birimleri arasındaki koordinasyonun işletme performansına etkisinin araştırılması: Malatya ilinde bir uygulama
Investigation of the coordination effect on the business performance among the units of logistics, marketing and production: A practice in Malatya
- Tez No: 491306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Pazarlama, Üretim, Koordinasyon, İşletme Performansı, Logistics, Marketing, Production, Coordination, Business Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Globalleşme ile birlikte işletmeler arasındaki rekabetin boyutu artmıştır. İşletmeler bir yandan faaliyetlerini müşterilerin talepleri doğrultusunda gerçekleştirmeye çalışırken, diğer yandan işletme performansını iyileştirmek için çabalamaktadırlar. İşletmelerin, performansı da dikkate alarak müşteri taleplerini eksiksiz olarak karşılayabilmeleri ancak birimler arasındaki koordinasyon ile mümkündür. Özellikle işletmeler için temel taş niteliğinde olan lojistik, pazarlama ve üretim birimlerinin bütünleşik olarak çalışması işletme performansı açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada birimler arası koordinasyon işletme performansı açısından ele alınmıştır. Konuyla ilgili teorik bilgilerin yanı sıra bu konuda yapılan uygulamaya da yer verilmiştir. Bu bağlamda araştırma modeli Malatya I. ve II. Organize Sanayi Bölgelerindeki 93 imalat işletmesinde anket tekniği kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın amacı lojistik, pazarlama ve üretim birimleri arasındaki koordinasyonun işletme performansına olan etkisini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda bir takım hipotezler geliştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda hipotezlerin büyük çoğunluğu olumlu sonuçlanmış ve birimler arası koordinasyonun işletme performansı üzerinde pozitif etkisi olduğu çıkarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization, the size of the competition between the businesses has increased. On the one hand, businesses strive to improve their business performance while trying to fulfill their activities in line with the demands of the customers. Businesses must be able to fully meet customer requirements, taking into account performance, but only through coordination between the units. Integrations of logistics, marketing and production units, which are the basic stone for enterprises in particular, is very important in terms of business performance. In this study, the coordination between the units was discussed in terms of business performance. In addition to the theoretical knowledge about the subject, the application made in this subject is also included. In this context, the research model was tested using the survey technique in 93 manufacturing operations in the Malatya I. and II. Organized Industrial Zone. The aim of the work is to measure the impact of the coordination between logistics, marketing and production units on business performance. A number of hypotheses have been developed for this purpose. As a result of the analysis, the majority of the hypotheses are positive and it is deduced that the inter unit coordination has a positive effect on business performance.