Kamuda kurumsallaşma ve kurumsal imaj: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı örneği
Institutonalization and institutional image in the public sector: The case of the Ministry of Familiy and Social Policies
- Tez No: 491316
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu, Kurum, Kurumsallaşma, Kurumsal İmaj, Yönetim, Kurumsal İletişim, Public, Institution, Institutionalization, Corporate Image, Administration, Corporate Communication
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Günümüz yönetimlerinde, kamu kurumlarının etkililiğinin ve verimliliğinin artırılmasının, kamu yönetiminde kurumsallaşma düzeyinin yükseltilmesine ve vatandaşların kamu kurumlarına ilişkin imajının olumlu yönde artırılmasına bağlı olduğu düşüncesi tartışmasız kabul görmektedir. Kamu yönetiminde örgütsel yapının revize edilerek verimlilik ve sürekliliğinin sağlanmasında kurumsallaşma düzeyi etkili iken iç ve dış hedef kitlelerin kurumla ilgili algılarının olumlu yönde gelişmesinde kurumsal imaj büyük önem arz etmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurumsallaşma düzeyi ve kurumsal imajı ile Bakanlığın kurumsal işleyişi arasında ilişkinin olup olmadığı sorusu ile yola çıkan bu çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Kurumsallaşma düzeyinin ölçülebilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan personele, kurumsal imajın ölçümünde ise ülke genelinde toplam yedi ilde söz konusu bakanlıktan herhangi bir yardım ve hizmet alan ve almayan vatandaşlara anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurumsallaşma düzeyi yüksek ve kurumsal imajı olumlu çıkmıştır. Ayrıca, Bakanlığın kurumsallaşma düzeyi ile kurumsal imajı arasında doğru yönlü bir ilişkinin de olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's organizations, it is an unarguably accepted thought that raising efficiency and effectiveness of public institutions is related to increase institutionalization of public organizations and enhance corporate image positively. In order to overhaul organizational structure in public administration, institutionalization has importance for efficiency and sustainability and corporate image has importance for ensure internal and external target groups' perception be positive. The survey method used in this research which was started the way with the question about the relation between institutionalization level, corporate image and the organizational functioning of the Ministry of Family and Social Policies. In order to evaluate institutionalization level, the personnel of the central of the Ministry of Family and Social Policies have been surveyed. As for that in order to evaluate corporate image, the citizens who receive support from the Ministry have been surveyed in the seven provinces of all country. At the end of the analysis, institutionalization level of the Ministry of Family and Social Policies comes out high and corporate image comes out positive. Also, the researcher reached a conclusion that there is a direct relation between institutionalization and corporate image.