Kamu yönetiminde yasa/etik dışı davranışların önlenmesinde 'ifşa' mekanizması: Bir model önerisi
'Whistleblowing' mechanism to prevent wrongdoings in public administration: A model proposal
- Tez No: 491320
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İfşa, İfşacı, Yasa/Etik Dışı Davranış, Kamu Yönetimi, Etik, Whistleblowing, Whistleblower, Wrongdoing, Public Administration, Ethics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Kamu yönetiminde yasa/etik dışı davranışların önlenebilmesi için ifşa modelinin Türkiye'de kullanılıp kullanılamayacağı ve kullanılabilir ise ne şekilde kullanılabileceği sorusu ile yola çıkan bu çalışma gömülü teori (grounded theory) yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sorusunun cevabını keşfetmek için görüşme, gözlem ve doküman inceleme teknikleri ile elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış sorularla yapılan yüz yüze görüşmeler, 13 ilçe mülki amiri ile gerçekleştirilmiştir. Gözlem verileri bu görüşmeler sırasında katılımcıların ve çalışma ortamının gözlemlenmesiyle elde edilmiştir. Doküman analizi verileri ise Türkiye'de daha önce yaşanmış ifşa olaylarının halka açık yazılı haber kaynaklarından taranması ile toplanmıştır. Toplanan veriler Maxqda 12 nitel veri analizi programı ile kodlanmış, kümelenmiş ve analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları; Türkiye'de ifşa mekanizmasının yasa/etik dışı davranışları önlemek için kullanılabileceğini göstermiştir. Kamu yönetimi kültürüne en uygun model araştırmanın son bölümünde paylaşılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Araştırma hakkında açıklamalardan oluşan birinci bölümde; araştırmanın konusu ve önemi, amaçları, sorusu, yöntemi ve bilgi derleme ve işleme araçlarına yer verilmiştir. İkinci bölüm; ifşa mekanizmasının anlaşılabilmesi için kavram tanımları, açıklamalar, örnekler, yasal düzenlemeler gibi açıklayıcı bilgilerin verildiği, literatür taraması ile oluşturulan bölümdür. Üçüncü bölüm; araştırmanın en önemli yanını oluşturan araştırma sonuçlarının paylaşıldığı ve model önerisinin sunulduğu bölümdür. Tüm araştırmayı özetleyen sonuç, değerlendirme ve öneriler ise dördüncü bölümde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study which started with the question of whether the“whistleblowing”model could be used in Turkish Administrative System or not, and how it could be used, have been realized with grounded theory method. In order to discover the answer of the research question, the data collected by observation, interviews and document analysis. The semi-structured interviews had been made with 13 sub-governor. The data of observation is gathered by observing interviewee and the work environment. The data of the document analysis is gathered from scanning the open public-written news about whistleblowing cases in Turkey. The data is coded, categorized and analysed by Maxqda 12. The outcomes of the research show that the whistleblowing mechanism could be used in Turkey in order to prevent wrongdoings. The most suitable model for public culture is conveyed in the last part of the research. The research consists of four parts. In the first part which is comprised of explanations about the research, there is information about research subject, importance, aims, question, and method of research. The second part is the part in which there are concept definitions, explanations, examples, and information about legal regulations in order to understand whistleblowing. As to the third part, it is the part in which there are outcomes of the research and recommendation about the whistleblowing model. The conclusion, considerations, and recommendations are in the fourth part of the research.