Davranışsal finans perspektifinden yatırımcıların yatırım kararlarına etki eden faktörler
Factors affecting investors'investment decisions from behavioral finance perspective
- Tez No: 491391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Davranışsal Finans, Rasyonel İnsan, Sınırlı Rasyonellik, Beklenti Teorisi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada davranışsal finans perspektifinden hisse senedi yatırımcılarının yatırım kararlarına etki eden faktörlerin incelemesi amaçlanmıştır. Klasik öğretinin ortaya koymuş olduğu“rasyonel insan”varsayımın gerçek hayattaki tartışmalı durumunun karşısına, Simon'un“sınırlı rasyonel”mefhumu koyularak, yatırımcı kararlarının ne türlü unsurlardan etkilendiği, davranışsal finans perspektifi ile açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma, tarama türünden betimsel bir çalışmadır. Üç bölümden oluşan araştırma metninin birinci bölümünde konuya ilişkin tanım ve kavramlara, ikinci bölümünde psikolojik olgular ve davranışsal eğilimlere, üçüncü ve son bölümde ise davranışsal finans teorilerine ait literatür taramasına yer verilmiştir. 1776 yılında Adam Smith, Milletlerin Zenginliği adlı eserini yayınladığı ve iktisat ilminin bir anlamda hüviyet kazanmaya başladığı o tarihlerden bu yana, insan ve onun bu ilim açısından tanımlanış biçimi, dönem dönem sorgulansa da bu sorgulamaların davranışsal iktisadın ortaya çıkışı ve onun“rasyonel insan”kavramına getirdiği bakış açısı ile kuvvetli bir ivme kazandığı aşikârdır. Bu bağlamda Simon, Katona, Leibenstein, Kahneman, Camerer vb. gibi bilim insanlarının katkıları ile ekonomi ile psikoloji bilimi arasında bir bağ kurulduğu söylenebilir. Kahneman ve Tversky'nin Beklenti Teorisi, Etkin Piyasalar Hipotezi ve Beklenen Fayda Teorilerine göre bireylerin yatırım kararlarını ya da ekonomik karar alma süreçlerini, yapmış oldukları ampirik testler ve bu testler aracılığıyla ortaya konan bulgular açısından daha gerçekçi ve kapsayıcı şekilde ortaya koymuştur. Araştırmanın sonuçları itibariyle,“sınırlı rasyonel”kavramı ile“sınırsız rasyonel”varsayımına nazaran daha fazla örtüştüğü gözlenen bireylerin ekonomiye muhataplık teşkil edecek birtakım kararlar alırken, kendi psikolojik ve zihinsel değerlendirme mekanizmalarından etkilenerek birtakım tercihlerde bulundukları söylenebilir. Bununla birlikte tüketicilerin, yatırım yaparken ya da yatırım öncesi birtakım değerlendirmelerde bulunurken kendi psikolojik önyargılarını ve ne türlü zihinsel süreçlerden geçebileceklerini tahlil edebilmeleri önem arz etmektedir. Kendi zihinsel önyargı tuzaklarını fark ederek hareket eden yatırımcının hem kararları öncesi sağlıklı bir muhakeme fırsatı bulacağı hem de bu sağlıklı değerlendirme sonucu aldığı kararların başarı yüzdelerinin de artacağı bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the factors affecting investment decisions of stock investors from behavioral finance perspective. By comparing Simon's“bounded rational”notion with the controversial state of the“rational man”hypothesis that classical teachings reveal, the factors influencing investor decisions have been tried to be explained by the behavioral finance perspective. Research is a descriptive study from the type of screening. In the first part of the three-part research, the literature and the concepts related to the subjects are examined. In the second part, the psychological phenomenon and behavioral tendencies are investigated. In the third and the last part, literature on behavioral finance theories are included. Since the days when Adam Smith published the book The Wealth of Nations in 1776, and since the beginning of his earning of a certain sense of economic identity, although man and his definition of this knowledge in terms of this science had questioned periodically, it is evident that these inquiries have gained a strong momentum with the emergence of behavioral economics and the point of view it brings to the concept of 'homo economicus'. In this context, with the contributions of scientists which are Simon, Katona, Leibenstein, Kahneman, Camerer et, it can be said that a connection between economics and psychology is established. Kahneman and Tversky's Prospect Theory has revealed that individuals' investment decisions or economic decision-making processes in terms of empirical tests they have done and findings from these tests, more realistic and inclusive than The Efficient Market Hypothesis and The Expected Utility Theory. As a result of the research, it can be said that the individuals are influenced by their own psychological and mental evaluation mechanisms while making decisions that will constitute an economic response. However, it is also important for consumers to understand their psychological prejudices and what kind of mental processes they can make when investing or investing in several pre-investment evaluations. It can be said that investors who are aware of the traps of their own mental prejudices will find a chance of good judgment before their decisions, and the rate of the success of the decisions they have made will be increased as a result of that judgement