The dynamics of cryptocurrency market from behavioral finance perspective
Kripto para piyasasının dinamikleri davranışsal finans perspektifinden
  1. Tez No: 844797
  2. Yazar: BASMA ALMISSHAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Duygusu, Kripto Para, Otoregresif Dağıtılmış Gecikme modelleri (ARDL), Vektör Otoregresif modelleri (VAR), Finansal Piyasalar, Behavioral Finance, Investor Sentiment, Cryptocurrency, Autoregressive Distributed Lag Models (ARDL), Vector Auto Regressive Models (VAR), Financial Markets
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
2008-2009 yılları, finans alanında önemli olayların ve gelişmelerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Küresel finansal kriz ve beraberindeki yıkıcı sonuçlarla başlayan süreç, finansal teknoloji devrimi ve kripto para olgusunun ortaya çıkmasıyla devam etmiştir. Bu hızlı gelişmeler, kripto para ekosistemi ve modern finans alanındaki etkilerini anlamaya çalışan akademisyenler, finansal analistler ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi çekmiştir. Bununla birlikte, ilk kripto para olan Bitcoin'in ve bunu takip eden binlerce yeni kripto paranın ortaya çıkışından 14 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, kripto para piyasasının karmaşık dinamikleri hala tam olarak anlaşılamamıştır. Son yıllarda, piyasanın sürekli büyümesine rağmen, kripto para fiyatlarının yüksek volatilitesi ve belirsizliği, paydaşlar arasında endişelere yol açmaktadır. Bu durum irrasyonel yatırım kararlarına ve yatırım fırsatlarını kaçırma korkusuna yol açabilmektedir. Davranışsal finans açısından bakıldığında, yatırımcıların yatırım kararları sosyal ve psikolojik faktörlerden etkilenmektedir. Korku ve açgözlülük gibi duygular, yatırımcıların tercihlerinde önemli bir rol oynayabilmektedir. Buna karşın geleneksel yaklaşımlar, duygusal faktörleri göz ardı etmekte ve yatırımcıyı rasyonel bir varlık olarak değerlendirmektedir. Ancak bu durum, özellikle piyasa anomalileri ve finansal çöküşler sırasında piyasa tepkileri ile sadece temel analize dayalı tahminler arasında bir boşluğa neden olabilmektedir. Bu çalışma, Mart 2018 - Temmuz 2023 arasındaki haftalık veriler kullanılarak kripto para piyasasının dinamiklerini üç ana yönüyle incelemeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, (1) Crypto Fear & Greed Index, (2) AAII Yatırımcı Duygu Anketi, (3) Google Trends, (4) Tweet Hacmi, (5) Kripto İşlem Hacmi Eğilimi ve (6) CBOE Volatilite İndeksi (VIX) gibi altı araç (proxy) kullanılarak yeni bir duygu endeksi oluşturulmuştur. İkinci olarak, EUR/USD döviz kuru, S&P 500 getirileri, S&P Goldman Sachs Emtia Endeksi, Kripto Para Volatilite Endeksi, Ham Petrol WTI Vadeli İşlemleri fiyatları ve S&P Kripto Para Geniş Dijital Piyasa Endeksi gibi değişkenler kullanılarak kripto para yatırımcı duygusu rasyonel ve irrasyonel bileşenlere ayrıştırılmış ve ardından, Vektör Otoregresif (VAR) modelleri kullanılarak kripto para yatırımcı duygusu ile Royalton CRIX Kripto Endeksi getirileri ve volatilitesi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Son olarak da, Etki Tepki Analizi, rasyonel ve irrasyonel yatırımcı duygusunun tetiklediği CRIX getirilerindeki ve volatilitesindeki farklı dinamikler görsel olarak sunulmuştur. Böylece araştırma davranışsal finansın kripto para piyasası dinamiklerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The years 2008-2009 witnessed a series of major events and developments in the financial realm. Starting from the global financial crisis and its disastrous consequences to the revolution of financial technology and the emergence of a cryptocurrency phenomenon. These accelerating events have drawn significant interest from scholars, financial analysts, and investors who seek to understand the cryptocurrency ecosystem and its implications on the modern financial landscape. Fourteen years have passed since the advent of the first cryptocurrency of its kind, Bitcoin, followed by thousands more, and yet, the intricate dynamics of the cryptocurrency market still reveal a limited understanding of its complexities. Despite the market's continued growth over the past few years, the high volatility and uncertainty of cryptocurrency values are a cause for concern among stakeholders that may lead to irrational investment choices and fear of missing out. From a behavioral finance perspective, investors are driven by social and psychological factors in their investment decisions. Emotions such as fear and greed may play an important role in investors' choices. By contrast, traditional approaches ignore sentiment and view the investor as a rational entity. However, this may cause a gap between market reactions and the outcomes predicted solely through fundamental analysis, particularly during market anomalies and financial crashes. By employing weekly data from March 2018 to July 2023, this study aims to explore the dynamics of the cryptocurrency market in three main aspects. Firstly, generating a novel sentiment index using six proxies: (1) Crypto Fear & Greed Index, (2) AAII Investors Sentiment Survey, (3) Google Trends, (4) Tweet Volume, (5) Crypto Trading Volume Trend and (6) CBOE Volatility Index (VIX). Secondly, distinguishing crypto investor sentiment into rational and irrational components through an Automatic Regression of Lag (ARDL) model, utilizing exchange rates of EUR/USD, S&P 500 returns, S&P Goldman Sachs Commodity Index, Cryptocurrency Volatility Index, Crude Oil WTI Futures prices, and S&P Cryptocurrency Broad Digital Market Index. Next, assessing the relationship between cryptocurrency investor sentiment and the returns and volatility of the Royalton CRIX Crypto Index using a Vector Auto Regressive (VAR) model. Finally, the Impact Response Analysis presents the findings, highlighting distinct dynamics in CRIX returns and volatility triggered by shocks in rational and irrational investor sentiment. Therefore, the research problem revolves around understanding how behavioral finance impacts cryptocurrency market dynamics.