Geri Dön

Kentsel yoksulluğu azaltmada yerel sosyal yardımlar: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği

Local social aids to mitigate urban poverty: A case study for Kocaeli Metropolitan Municipality

  1. Tez No: 491408
  2. Yazar: ORHAN GAZİ HÜLAKÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155

Özet

Yoksullukla mücadele politikaları, insanların daha iyi şartlarda yaşaması adına genel olarak merkezi ve yerel yönetimlerce benimsenmiş ve geliştirilmeye çalışılmıştır. Hizmetlerin halka yakınlığı, daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanması ve bu politikaları uygulamada, yerel yönetimlerin etkinliği daha da artmış ve yerel yönetimler içinde de belediye ve büyükşehir belediyelerini ön plana çıkarmıştır. Metropolleşen şehirlerde artan farklı yoksulluk türlerine karşı yerel yönetim birimleri olarak belediye ve büyükşehir belediyelerinin en temel mücadele yöntemi sosyal yardımlar olmuş ve bu yardımlar artan yoksullukla birlikte uygulamalarda çeşitlenerek artış göstermiştir. Bu çalışmada bir yerel yönetim birimi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2010-2015 yılları arasında uyguladığı sosyal yardımlar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kocaeli ilinin merkez ilçesi İzmit'te genellikle alt gelirli nüfusun yaşadığı mahalle bölgelerinde gerçekleştirilen anket çalışmalarıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yardımlarından haberdar olma, yardımların bağımlılık oluşturup oluşturmadığı, yapılan yardımların memnuniyet düzeyi, temel ihtiyaç maddelerinin belirlenmesi, yardımların ihtiyaçları karşılama durumu ve yapılan yardımların kentsel yoksulluğu azaltmada ki etkisi hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde literatür taraması yapılarak kentsel yoksulluk ve sosyal yardımların kavramsal çerçevesi ele alınmış; ikinci bölümünde yerel sosyal yardımların gelişim süreci ve yerel yönetimler tarafından uygulanan sosyal yardımlar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2010-2015 yılları arası uyguladığı sosyal yardımların dönemsel incelenmesi yapılmış ve uygulanan anket çalışmasının verileri analiz edilmiştir. İzmit ilçesinde 35 mahallede her aileden sadece bir kişiyle yapılan (genellikle baba veya anne) ve 342 kişinin katıldığı bu anket araştırmasında; yardım alanların %85'i uygulanan yardımların ihtiyaçlarını karşıladığını, gerekli en temel ihtiyaç olarak %96 oranında gıdayı ve %95 oranında barınmayı gördükleri ve ankete katılanların %62'sinin belirttiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan sosyal yardımların kentsel yoksulluğu azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

Poverty mitigation strategies have been generally adopted and tried to develop by central and local authorities in the name of better living conditions for people. The proximity of services to the public, providing faster and more efficiently, and in the implementation of these policies, the effectiveness of local governments has increased even more, and municipalities and metropolitan municipalities have been highlighted in local governments. In metropolitan cities, the most basic method of struggle for municipalities and metropolitan municipalities as local government units against increasing different social poverty types has been social reliefs, which have become varied with growing poverty in practice. In this study, the social reliefs applied by Kocaeli Metropolitan Municipality, which is a local government unit between 2010 and 2015 has been examined in detail. A comprehensive research related with the awareness of Kocaeli Metropolitan Municipality's aid, whether or not the aid is addictive, the satisfaction level of the aid, the determination of the basic necessities, the needs of the aids and the effect of the aid on reducing the urban poverty has been conducted with questionnaire study in the central district of Kocaeli province, Izmit, is generally located in neighborhood areas where the lower income population lives. In the first part of the research, literature review was conducted and the conceptual framework of urban poverty and social reliefs was addressed; in the second part, the development process of local social reliefs and information on social reliefs implemented by local governments are given. In the third and last part of the study, the social benefits of the Kocaeli Metropolitan Municipality between 2010 and 2015 were examined periodically and the data of the applied survey was analyzed. In this questionnaire survey conducted by 352 people in Izmit county with only one person (usually father or mother) in each family, it was found that 85% of the aid recipients meet the needs of the aid provided, the 96% of the basic necessities needed as nutrition and 95% of the sheltering, and 62% of the respondents stated that the social reliefs provided by the Kocaeli Metropolitan Municipality reduced urban poverty.

Benzer Tezler

  1. Child labor in Brazil and Turkey

    Brezilya ve Türkiye'de çocuk işgücü

    AYŞENUR ACAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    EkonomiGalatasaray Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    PROF. DR. AHMET İNSEL

  2. Potentialities for and limits to inclusion by education: The case of Syrian children's education in Turkey and child labour

    Eğitim tarafından içermede potansiyeller ve limitler: Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitimi ve çocuk işçiliği

    YASEMİN KIZILOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Sosyal HizmetOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Sosyal Politika Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OKYAYUZ

  3. La politique regionale de l'Union Europeenne

    Avrupa birliği'nin bölgesel politikası: The regıonal policy of European Unıon

    MEHMET BEŞEK

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    2006

    Uluslararası İlişkilerGalatasaray Üniversitesi

    Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. ENİS TULÇA

  4. Bilgi işlem teknolojileri altyapısının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Sahra-Altı Afrika ülkelerinden kanıtlar

    The impact of ict infrastructure on economic growth: Evidence from Sub-Saharan-African countries

    SAİD MOHAMUD NUR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Ekonomi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ METE HAN YAĞMUR

  5. Eko restorasyon yaklaşımı: kastamonu Çatalzeytin örneği

    Eco restoration approach: Example of Kastamonu Catalzeytin

    HÜSEYİN EMRE TOSUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Şehircilik ve Bölge PlanlamaMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE ARZU KOCABAŞ DİREN