Örgütsel sinizm ile örgütsel tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi: Hizmet sektörü çalışanları üzerine ampirik bir araştırma
An analysis of the relationship between organizational cynicism and organizational burnout: An empirical research on service sector employees
- Tez No: 491437
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Tükenmişlik, Hizmet - Otelcilik Sektörü, Organizational Cynicism, Organizational Burnout, Service - Hotel Sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Araştırmanın amacı, örgütsel sinizm boyutları (bilişsel boyut, duygusal boyut, davranışsal boyut) ile örgütsel tükenmişlik boyutları (duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarı hissi) arasındaki ilişkileri ampirik çalışmayla ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni; turizm sektöründe faaliyet gösteren ve hizmet işletmelerinden birisi olan otelcilik sektöründe, yurt dışında çeşitli şubeleri olan, Türkiye'nin önde gelen beş yıldızlı büyük otellerinden biri olan ve İstanbul-Şişli'de faaliyet gösteren uluslararası otel zincirlerinin Türkiye'deki özel sermayeli X otelinin çalışanlarıdır. Bu sektör çalışanlarının seçilmesinin nedeni; hizmet sektörü çalışanlarının tükenmişlik ve sinizm yaşama olasılığının daha yüksek olmasıdır. 155 otel çalışanına anket uygulanmıştır. Genel Bilgi Formu, Örgütsel Sinizm Ölçeği, Örgütsel Tükenmişlik Envanteri (MBI) olarak üç bölüm, 42 sorulu anket uygulanmıştır. Araştırmanın modeli, hipotezleri, varsayımları, sınırlılıkları, aritmetik ortalamalar, standart sapmalar, frekans, yüzde dağılımları, faktör analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizi, Principal Component Analysis, Pearson Korelasyon analizi ve demografik bulgular SPSS kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda; bilişsel boyutun duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı; duygusal boyutun duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı; davranışsal boyutun duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bilişsel boyut, duygusal boyut, davranışsal boyut ile kişisel başarı hissi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki vardır. 9 hipotezden 6'sı kabul, 3'ü reddedilmiştir. Reddedilen üç hipotez kişisel başarı hissi ile ilgilidir. Sonuçlar ve öneriler vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research is to empirically find out the relationship between dimensions of organizational cynicism (cognition dimension, emotional dimension, behavioral dimension) and organizational burnout (emotional exhaustion, desensitization, personal accomplishment). The research population involves the employees of X which is one of the leading large five stars private sector hotel operating in the tourism sector in Turkey, İstanbul-Şişli and which has international hotel chains. The reason for the selection of employees in this sector is that; service sector workers are more likely to experience burnout and cynicism. 155 questionnaires have been applied the employees of the hotel. The questionnaire have 42 questions and three parts; the General Information Form, the Organizational Cynicism Scale, and the Organizational Burnout Inventory (MBI). The model of the research, hypotheses, assumptions, limitations, arithmetic mean, standard deviations, frequency, percentage distributions, factor analysis, validity and reliability analysis, Pearson Correlation analysis and demographic findings were performed by using SPSS. The result of this study showed that cognition dimension is positively correlated with emotional exhaustion and desensitization; the emotional dimension is positively correlated with emotional exhaustion and desensitization; behavioral dimension is positively correlated with emotional exhaustion and desensitization. There is a significant positive correlation between cognition dimension, emotional dimension, behavioral dimension and personal accomplishment. 6 of 9 hypotheses were accepted, 3 were rejected. The three rejected hypotheses is related with personal accomplishment. Conclusions and suggestions are emphasized.