Tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda ramazan sonrası metabolik değişiklikler
- Tez No: 491629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Hba1c, Ramazan orucu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Endokrinoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Diabetes mellitus insülin sekresyonu, insülin etkisi veya her ikisindeki bozukluklardan kaynaklanan hiperglisemi durumu ile seyreden pek çok organ ve sistemi etkileyen metabolik bir hastalıktır. Diyabeti olan hastaların yeme içme düzenleri, fiziksel aktiviteleri, kullandığı ilaçlar tüm hayatlarını etkilemektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 1,5 milyar Müslüman nüfus yaşamaktadır. Oruç tutan bu nüfus içerisinde diabetes mellitus tanısı olanlarda bulunmaktadır. Bu hastaların doğru yönlendirilmeleri hastalığın seyri açısından önemlidir. Çalışmamızda diabetes mellitus tanılı hastaların oruç ile metabolik parametrelerinde değişim olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 115 DM tanılı hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların Ramazan ayı öncesi ve Ramazan sonrası 2 aylık süreçteki tetkikleri değerlendirildi. Hastaların açlık glikozu , üre, kreatinin , HDL kolesterol , LDL kolesterol , Hba1c ve spot idrar tetkikleri değerlendirmeye alındı. Hastaların kullandığı ilaçlar, diyabet süreleri, komplikasyon varlığı ve Ramazan boyunca hipoglisemi olup olmadığı sorgulandı. Bulgular: 115 hastanın 57 tanesi oruç tutmuştu. Oruç tutan ve tutmayan hasta gruplarında tetkikler karşılaştırmalı olarak değerlendirmeye alındı. Oruç tutan hastaların diyabet sürelerini daha kısa saptadık. Ortalaması 6,7 yıl (p7,5 olanlarda ise kan şekeri regülasyonu oruç sonrası aynı şekilde kötü seyrettiğini saptadık. Kan şeker regülasyonu iyi olan hasta grubunda oruç sonrasında kan şekeri regülasyonunda bozulma olmadı. Sonuç: Hastalarımızdan ileri yaş, diyabet süreleri uzun, komplikasyon gelişmiş, kan şekeri regülasyonu kötü olanlara oruç tutmamalarını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM) is a metabolic disease that affects many organs and systems through hyperglycemia due to insulin secretion, insulin effect, or both. Diabetic patients' physical activity levels, the drugs they use and their eating habits all affect their lives. Among people diagnosed with diabetes mellitus are Muslims as well, who fast from the sunrise until the sunset as part of their rituals during Ramadan, which lasts for a month. In this study, we investigated the effects of Ramadan fasting on the metabolic parameters of patients with diabetes mellitus. The study included 115 patients diagnosed with diabetes mellitus. These patients were tested before Ramadan, and during the two months following Ramadan. Fasting glucose, urea, creatinine, HDL cholesterol, LDL cholesterol, HbA1c and spot urine tests were evaluated. Patients are surveyed about medications they use, the duration of diabetes, presence of complications and whether they had hypoglycemia during Ramadan. 57 out of 115 patients fasted.