Türkiye'de eczacıların ve eczacılık işletmelerinin rasyonel ilaç kullanımındaki rolü üzerinde bir araştırma
- Tez No: 49166
- Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞ ASİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Eczacılar, Eczacılık İşletmeleri, Üaç kullanımı, Rasyonel ilaç kullanımı
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
72 ÖZET İlaçlann rasyonel kullanımı son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerin en çok üzerinde durduğu konulardan birisidir. Artık hükümetler bu konuya özel önem vermektedirler. Dünyada yaşlı nüfusun artışı, yeni keşfedilen ilaçlar in AR-GE masraflarının artması, ilaç giderlerini de arttırmaktadır. Akılcı ilaç kuüanımında hedefe ulaşmak için ilacın yarar/fiyat oram göz önünde tutularak ilacın seçimi yapılmalıdır. Bu çalışmada, konunun uluslararası platformda yer alması, ilacın rasyonel kullanılabilmesi için sorumluluk alanlarının belirlenmesi, basta, bekim ve eczacı ilişkilerinin rasyonel ilaç kuUanımındaki etkisi, ülkelerarası sağlık sistemlerinde yapılan çalışmalar, Türkiye'de ki mevcut durum ve mevzuatının Avrupa Birliği Ülkeleri ile karşılaştrruması ele alınmıştır. Avrupa Birhgi Ülkelerindeki eczacıların rasyonel ilaç kunanımındaki etkileri ile Türkiye'de ki eczacıların bu konudaki rolleri araştalrnaya çalışnmıştır.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY In recent years, the rational use of medicine is one of the most important subjects which concerns all developed and developing countries Governments tend to pay more attention to this subject. The increase in world-wide old-age population and in research costs of newly founded medicine also has an impact on the increase of medicine prices. In order to reach the goals of reasonable use of medicine, the selection of medicine has to be made by taking the benefit/price ratio into consideration. In this study, the discussion of the subject in the international platform, determination of responsibility for rational use of medicine, the impact of patient, doctor and pharmacist relations in the rational use of medicine the studies made in heath system of the counties and the comparison of the existing system and regulations in TURKEY with the European Community countries were argued and the roles of pharmacists and out/side at private pharmacies were searched as well as the influences of pharmacists in the European community in the rational use of medicine. Key Words : Turkey, Pharmacists, Pharmacy, Use of Medicine, Rational use of Medicine.