Parsiyel kalça protezi uygulanacak yüksek riskli geriyatrik hastalarda kombine psoas kompartman–siyatik sinir bloğu ile unilateral spinal anestezinin karşılaştırılması
Comparison of combined psoas compartment–sciatic nerve block and unilateral spinal anaesthesia in high-risk geriatric patients with partial hip replacement
  1. Tez No: 614514
  2. Yazar: KIYMET CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Kalça Protezi, Unilateral Spinal Anestezi, PSOAS Kompartman Bloğu, Siyatik Sinir Bloğu, Postoperatif Analjezi, Geriatric, Hip Replacement, Unilateral Spinal Anesthesia, PSOAS Compartment Block, Sciatic Nerve Block, Postoperative Analgesia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Parsiyel kalça protezi özellikle geriatrik hasta popülasyonunda sık uygulanan bir ameliyattır. Parsiyel kalça protezi ameliyatlarında rejyonel tekniklerin kullanımı artmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ve USG teknolojisini anestezi hekimleri tarafından kullanma sıklığının artması, santral nöroaksiyel bloklara özgü yan etkiler sebebi ile periferik nöroaksiyel blokların uygulanma sıklığı artmıştır. Biz çalışmamızda geriatrik hastalarda parsiyel kalça protezi ameliyatlarında oldukça sık kullanılan unilateral spinal anestezi (USA) ile kombine PSOAS kompartman siyatik sinir bloğunun (PCSNB) intraoperatif hemodinamik veriler üzerine etkinliği, postoperatif ağrı üzerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Elektif parsiyel kalça protezi uygulanan 65 yaş ve üzeri ASA III-IV 52 hasta çalışmaya alındı. 25 hastaya USA uygulanıp 5 dakika (dk) lateral dekübit pozisyonunda bekletildi. 27 hastaya da PCSNB ve iliak krest blogu uygulandı. Gruplar; perioperatif olarak anestezi etkinliği, kan basıncı, nabız, satürasyon değerleri, postoperatif analjezi gereksinimi ve yan etkiler açısından takip edildi. Bulgular: Her iki grubunda demografik verileri benzerdi. USA uygulanan hastaların % 28,0'inde (n=7) yoğun bakım ihtiyacı gelişirken, PCSNB hastalarının % 24,0'ünde (n=6) yoğun bakım ihtiyacı gelişmiştir. USA uygulanan hastaların % 40,0'ında (n=10) intraoperatif efedrin ihtiyacı gelişirken, PCSNB hastalarında sadece 1 hastada (% 4,0) intraoperatif efedrin ihtiyacı gelişmiştir. PCSNB uygulanan hastalarda cerrahiye verilme ve postoperatif ağrı başlama süreleri USA uygulanan hastalara göre anlamlı düzeyde daha uzundu. PCSNB uygulanan hastalarda sistolik, diyastolik ve OAB kan basıncı düzeyleri USA uygulananlara göre 5. dakikadan itibaren postopoperatif ölçümlere kadar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Parsiyel kalça protezi uygulanacak hastalarda PSOAS kompartman- siyatik sinir bloğu iliak krest bloğu ile kombine edildiğinde, zaman zaman sedasyon ihtiyacı olsa bile gerekli anesteziyi sağlar. Özellikle geriatrik hasta grubunda hemodinamik stabiliteyi sağlama ve postoperatif dönemde daha uzun analjezik etki sağlaması sebebiyle santral nöroaksiyel bloklara göre iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Objective: Partial hip replacement is a common surgery in the geriatric patient population. The use of regional techniques has started to increase in partial hip replacement surgery. The incidence of the use of anesthesia physicians in developing technology and USG technology increased the frequency of application of peripheral neuroaxial blocks due to side effects associated with central neuro-axial blocks. In our study, we aimed to compare the effects of unilateral spinal anesthesia (USA) and combined PSOAS compartment sciatic nerve block (PCSNB) on intraoperative hemodynamic parameters and postoperative pain that is frequently used in partial hip replacement surgeries in geriatric patients. Method: Sixty five years old and over with ASA III-IV fifty two patients who were operated elective partial hip replacement surgery were included in the study. Twenty five patients were admitted to USA and kept in lateral decubitus position for five minutes (min). Twenty seven patients were admitted to PCSNB and iliac crest block. Groups were monitored in the perioperative anesthesia efficiency, blood pressure, pulse, saturation values, postoperative analgesia requirement and side effects. Findings: Demographic data in both groups were similar. Intensive care was needed in 28.0% (n = 7) of USA patients who was performed USA, on the other hand, intensive care was needed in 24.0% (n = 6) of patients who was performed PCSNB. Intraoperative ephedrine requirement was developed in 40.0% (n = 10) of patients who was performed USA, but intraoperative ephedrine requirement was developed in only one patient (4.0%) in PCSNB patients. In patients who were performed PCSNB, operation time and postoperative pain onset time were significantly longer than patients who were performed USA. Systolic, diastolic and MAP blood pressure levels from the fifth minutes to postoperative measurements were determined higher at a statistically significant level in patients who performed PCSNB compared to patients who were performed USA (p0,05). Conclusion: PSOAS compartment - sciatic nerve block when combined with the iliac crest block provides the necessary anesthesia even if sedation is needed from time to time in patients who were performed partial hip replacement. Especially in geriatric patients, it is a good alternative to central neuroaxial blocks because it provides hemodynamic stability and provides longer analgesic effect during postoperative period.