Gebelik haftası 37-40 hafta arasında ,ek hastalığı bulunmayan,doğum salonu travayda doğum yapmış kadınların maternal kanda ve anne sütünde ağır metal düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of heavy metal levels in maternal blood and breastmilk of women without additional diseases,who have given birth in delivery room at 37-40 gestational weeks
- Tez No: 491841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MORALOĞLU TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, anne sütü, maternal kan, kurşun, kadmiyum, Heavy metal, breast milk, maternal blood, lead, cadmium, iron
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Amaç: Postpartum kadınlarda, kolostrum ve anne kanında ağır metal düzeylerinin ölçümü ve bunların sosyodemografik, obstetrik ve yenidoğan sonuçlarıyla ilişkisini göstermek. Materyal Metod: Prospektif olan bu çalışmaya Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu ve Kliniği'nde Mayıs-Ağustos tarihleri arasında doğum yapmış olan 95 adet hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil eden hastalardan antekübital venden kan örneği; bebek emzirmesini takiben de her 2 memeden 5-10 ml süt örneği alındı.Hastalara yaş, boy, kilo, yaşadığı yer, ısınma şekli, su tüketimi gibi sosyodemografik sorular soruldu. Obstetrik anamnezi alındı ve yenidoğan sonuçları kaydedildi. Alınan örnekler atomik absorbsiyon yöntemiyle çalışıldı. İstatistik analizinde sosyodemografik özellikler için Pearson korelasyon analizi, gruplar arası karşılaştırmada Man Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Maternal kandaki ağır metal düzeylerini literatürle benzer, anne sütündeki ağır metal düzeylerini literatüre göre daha yüksek olarak bulduk. Sadece kolostrum sütünden ağır metal çalıştığımız için metal ölçümünün matür sütte de bakılması gerektiğini tekrar vurguladık. Ev içi ısınma şekli soba olanların kanda nikel seviyesinin anlamlı yüksek olduğunu (p= 0,035), su tüketimi olarak kaynak ve çeşme suyu kullananların kanında kadmiyum seviyesinin anlamlı yüksek olduğunu (p=0,025) bulduk. Ayrıca büyükşehirde yaşayanların kanlarındaki demir miktarını ilçe ve köylerde yaşayanlara göre anlamlı olarak daha düşük bulduk (p=0,023). Kandaki kurşun, nikel, kobalt ve mangan seviyesiyle anne sütündeki demir arasındaki negatif korelasyon tespit ettik (p=0,015 p=0,001) Sonuç: Ağır metallerin potansiyel zararları, insan ve çevre sağlığı açısından son yıllarda daha iyi anlaşılmıştır. Ev içi ısınma şeklinin, tüketilen suyun, kullanılan ilaçların bile kanda ve anne sütünde ağır metal düzeylerini etkileyebileceği akılda tutulmalıdır. Gebelikte demir eksikliği anemisinin de ağır metal toksisitesi riskini arttırabileceği konusunda dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:To measure the levels of in the breast milk and the blood of postpartum women and to analyse and the correlation with sociodemographic, obstetric and neonatal outcomes. Material and Method: This prospective study was carried out in Ankara Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital and included 95 patients who gave birth between May and August. The blood samples were taken from antecubital vein. Breast milk samples 5 to 10 ml were taken from both breast after breast-feeding. Sociodemographic information regarding age, height, weight, area of residency, heating system in recidency, water consumption were asked. Obstetric anamnesis was taken and newborn results were recorded. Examples were studied by atomic absorption spectrometry. In statistical analysis, Pearson correlation analysis was used for sociodemographic characteristics and Man Whitney U test was used for comparison between groups. Results: We found that the heavy metal levels on the maternal blood were similar to the literature and the heavy metal levels on the breast milk were higher than the literature. We only worked heavy metal from the colostrum, so we again emphasized that metal measurement should be done in matur milk. We found that the blood nickel level was significantly higher (p = 0.035) in those who had domestic warming stoves, and the cadmium level was significantly higher in the patients who used tap water as water consumption (p =0.025). Furthermore, we found that the amount of iron in the blood of the residents of the metropolitan area was significantly lower than those living in the towns and villages (p = 0.023). We found a negative correlation between lead, nickel, cobalt and manganese level of blood the and iron ilevel of the breast milk (p = 0,015 p = 0,001). Conclusıon: Potential damages of heavy metals have been better understood in recent years in terms of human and environmental health. It should be kept in mind that domestic warming, consumed water, even drugs used can affect the levels of heavy metals in the blood and human's milk. Care should be taken that the anemia of iron deficiency in pregnancy may also increase the risk of heavy metal toxicity.