Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarının beslenme konusunda tutum ve davranışlarının saptanması
Determination of attitudes and behaviors of Tokat Public Health Directorate about nutrition
- Tez No: 491868
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, Sağlık personeli, Sağlıklı yaşam biçimi, Nutritional status, Health personnel, Healthy lifestyle
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hande Gamze Kaya, Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarının beslenme konusunda tutum ve davranışlarının saptanması, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Lisans Tezi 2017. Bu çalışma Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarının beslenme konusunda tutum ve davranışlarının saptanması amacı ile tanımlayıcı araştırma olarak planlanıp yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Mayıs 2017 – Haziran 2017 tarihleri arasında, Tokat ilindeki Halk Sağlığı Müdürlüğünde görev alan yaşları 25-55 olan 30 kadın ve 20 erkek toplam 50 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerini belirlemek için daha önce yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak araştırmacı tarafından 65 soruluk bir anket düzenlenmiştir. Bu çerçevede sosyodemografik durum, beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır. Anketler öğle yemeği saatlerinde yüz yüze yapılmıştır. İstatiksel hesaplamalarda SPSS (versiyon 22.0) programı kullanılmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel metodların yüzde (%), frekans dağılımı (f) ve istatistiksel analizler kullanılmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan kadınlardan %60'ı, erkeklerden ise %40'ının normal BKI değerine sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan sağlık personelinin sigara tüketim oranı %24 olarak bulunmuştur. Çalışanların %49'unun sağlıklı beslenme seçeneklerinden tuz oranının düşüklüğünü önemli olarak gördükleri bulunmuştur. Bu konu üzerinde daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmakla birlikte bilimsel çalışmalarla desteklenmiş bilgiler ile sağlık personeline daha fazla beslenme eğitimi verilmesi, yazılı ve görsel medya üzerinden de yetişkin beslenmesinin sürekli olarak öneminin hatırlatılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Determination of attitudes and behaviors of Tokat Public Health Directorate about nutrition. This study was planned and conducted as a descriptive research with the purpose of determining the attitudes and behaviors of the employees of Tokat Public Health Directorate on nutrition . The study's universe consists of 50 health workers, 30 women and 20 men aged between 25-55 who took part in the Public Health Directorate in Tokat between May 2017 and June 2017. A 65-question questionnaire was conducted by the researcher using previously conducted scientific studies to determine nutritional habits and knowledge levels. In this frame, sociodemographic situation, questions about nutrition habits, questions about nutrition knowledge levels and eating habits were questioned. The questionnaires were applied at the lunch hour of the health workers by making a face to face explanation. SPSS (version 22.0) program was used in statistical calculations. Percentage (%), frequency distribution (f) and of the descriptive statistical methods were used in the evaluation of findings. When the P value was less than 0.05, the difference between the groups was considered significant. When the findings were evaluated, it was found that 60% of the health personnel participating in the study had normal BMI value and 40% of the men had normal BMI value. Cigarette consumption rate of the health personnel participating in the survey was found as %24. %49 of health workers It was found that the low salt rate was considered to be important from the healthy diet choices. It is thought that it will be useful to give more information on nutrition education to health personnel with the information supported by scientific studies and to remind the importance of adult nutrition continuously through written and visual media.