Opere edilen küçük hücre dışı akciğer kanserlerinde preoperatif ve postoperatif prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of preoperative and postoperative prognostic factors in small cell lung carcinomas operated
- Tez No: 491969
- Danışmanlar: UZMAN MURAT KIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, prognoz, sağ kalım, Lung cancer, prognosis, survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Hastanemizde küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanısı alan ve opere edilen hastaların preoperatif ve postoperatif prognostik faktörlerinin pozitron emisyon tomografi (PET-CT) ve postoperatif patoloji raporları ışığında değerlendirilmesi, adjuvan tedavi ve nüks durumlarının incelenmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2013-2015 yılları arasında hastanemizde KHDAK tanısı alan ve opere edilen 202 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta bilgileri için hastanemiz veritabanı kullanıldı ve hasta dosyaları incelendi. Hastalar seçilirken postoperatif takipleri düzenli olmayan, neeoadjuvan tedavi ihtiyacı olan ve sınırlı rezeksiyon uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Cerrahi sonrası erken dönemde postoperatif cerrahi komplikasyonlar nedeniyle exitus olan hastalar sağ kalım analizlerine dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya alınan 202 hastanın 183 ü erkek 19u kadındı. 0-55 yaş arası 46 (%22.8) ,55-64 yaş arası 107 (%53.0) ,65 yaş üstünde 49 (%24.2) hasta mevcuttu. Rezeksiyon uygulanan hastaların 118'ine lobektomi 70'ine pnömonektomi 13'üne bilobektomi 1'ine segmentektomi uygulanmıştı. Tümör çapına göre evrelemede 2 hasta T1a (%1) ,23 hasta T1b(%11.4) ,37 hasta T1c (%18.3) ,38 hasta T2a (%18.8), 29 hasta T2b (%14.4) ,43 hasta T3 (%21.3), 30 hasta T4 (%14.9) olarak sınıflandırıldı. Hastaların 104'ünde skuamöz hücreli karsinom (SCC) 80 'inde adenokarsinom 6'sında büyük hücreli karsinom 12'sinde diğer hücre tipleri mevcuttu. Hastalar 8.TNM sınıflamasına göre evrelendirildiğinde 60 hasta Evre 1 , 70 hasta Evre 2 , 72 hasta Evre 3 olarak sınıflandı. Hastalarımız arasında Evre 4 hasta bulunmamaktaydı. Hastalarımızın genel sağ kalım süresinin ortalaması 29.25 ay olarak bulundu. En uzun sağ kalım süresinin 50 ay olduğu görüldü.Postoperatif ilk 30 günde exitus olan (4 hasta) hastalar sağ kalım analizine alınmadı.Hastaların evrelerine göre sağ kalım süreleri incelendiğinde evre arttıkça sağ kalımın istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı gözlendi.Hastaların sağ kalım süreleri 65 yaş altı ve üstünde karşılaştırıldığında istatistiksel olarak 65 yaşın altında sağ kalım daha uzun bulundu. Hastaların preoperatif PET-CT'lerindeki SUVmax değerleri analizinde ortalama değer 13.59 olarak bulundu.Evrelere göre SUVmax değerleri incelendiğinde evre arttıkça SUVmax değerinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu gözlendi. Hastaların postoperatif bronş cerrahi sınır mesafesi ve yaşam süresi bakımından evrelerine göre karşılaştırma yapıldığında Evre 2 hastalarda bronş cerrahi sınır mesafesi 1 cm ve altında olanlarla 1 cm üstü olanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü. Hastalar vasküler invazyon varlığı ve sağ kalım açısından evrelerine göre ayrılıp incelendiğinde Evre 1 ve 3 olan hastalarda vasküler invazyonu olanların sağ kalım süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha kısa bulundu. Hastalar plevral tutulum açısından incelendiğinde PL1+PL2 tutulumu olan 55 hasta olduğu görüldü. Bu hastaların sağ kalımları PL0 olan hastalar ile karşılaştırıldığında PL0 grubundaki hastaların istatistiksel olarak anlamlı derecede daha uzun yaşadığı tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda akciğer kanseri prognozunu etkileyen preoperatif ve postoperatif bir çok faktör incelenmiş olp hastaların prognozunun belirlenmesinde yaş, evre, SUVmax, bronş cerrahi sınır mesafesi, vasküler invazyon varlığı, plevral tutulumun sağ alım üzerine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkisi olduğu gösterilmiştir. Bu bilgiler literatür ile de uyumlu bulunmuştur. Bunların dışındaki faktörler hakkında daha iyi yorum yapabilmek için geniş serilere ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Assessment of preoperative and postoperative prognostic factors of patients with small non-small cell lung cancer diagnosed in our hospital in the light of PET-CT and postoperative pathology reports, examination of adjuvant treatment and recurrence cases Material And Methods: We retrospectively evaluated 202 patients who were diagnosed with small cell lung cancer in our hospital between 2013 and 2015.Our patient database was used for patient information and patient files were reviewed. When patients were selected, patients who had no postoperative follow-up, who needed neoadjuvant treatment and underwent limited resection were excluded. Patients who died due to postoperative surgical complications in the early postoperative period were not included in survival analysis. Results: Of the 202 patients who were taken to work, 183 were male and 19 were female. 46 (22.8%) between 0-55 years, 107 (53.0%) between 55-64 years and 49 (24.2%) patients over 65 years of age. Patients undergoing resection had 118 lobectomy ,70 pneumonectomy ,13 bilobectomy 1 segmentectomy. 2 patients were T1a (1%), 23 patients T1b (11.4%), 37 patients T1c (18.3%), 38 patients T2a (18.8%), 29 patients T2b (14.4%) and 43 patients T3 (21.3% ) And 30 patients were classified as T4 (14.9%).104 squamous cell carcinoma (SCC) 80 adenocarcinoma 6 large cell carcinoma 12 other cell types present. When patients were graded according to 8.TNM classification, 60 patients were classified as Stage 1, 70 patients were Stage 2, and 72 patients were Stage 3. There were no stage 4 patients among our patients. The mean overall survival time of our patients was 29.25 months. The long survival time was 50 months. Patients who died at the first postoperative 30 days (4 patients) were not included in the survival analysis. When the survival times were compared according to the stages of the patients, it was observed that as the stage increased the survival decreased statistically. Statistically, the survival of patients under 65 years and over was longer than that of patients 65 years and over. The SUVmax values in preoperative PET-CT of the patients were found to be 13.59 in the mean value. When the SUVmax values were examined according to the scales, it was observed that the SUVmax value increased statistically as the stage increased. There was a statistically significant difference between patients with postoperative bronchial surgical margins and survival compared to those with marginal 2 patients with bronchial margin of 1 cm and below 1 cm. When the patients were divided according to their vascular invasion presence and survival according to their stage, the survival of patients with vascular invasion in stage 1 and 3 patients was found to be significantly shorter than that of patients with vascular invasion. When the patients were examined for pleural involvement, 55 patients with PL1 + PL2 involvement were observed. Compared with patients with survival of PL0, the patients in the PL0 group were found to live longer at statistically significant levels. Conclusion: A number of preoperative and postoperative factors affecting the prognosis of lung cancer in our study have been examined and it has been shown that age, stage, SUVmax, margin of bronchial surgery, presence of vascular invasion and pleural involvement are statistically significant effects on the prognosis of the patients. This information was found to be compatible with the literature. We think that there is a need for large series to make better comments about the factors outside them.