160 pankreatit hastasının retrospektif irdelenmesi
160 retrospective diseases of pancreatitis
- Tez No: 491972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR TABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, etyopatogenez, nekrotizan pankreatit, prognoz, mortalite, Acute pancreatitis, etiopathogenesis, prognosis, mortality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 2015-2017 yılları arası servislerde takip edilmiş pankreatit vakaları irdelemek. Gereç ve yöntem: Akut pankreatit tanısıyla 160 vaka dosyası geriye dönük olarak incelendi. Vakaların %40,6 'sı erkek, %59,4'ü kadın, yaş ortalaması 56,2 'idi. Taşa bağlı akut pankreatit sayısı tüm vakaların % 42,5 iken alkole bağlı pankreatit % 4,4'ü, hipertrigliseridemiye bağlı pankreatit %0,6'sı, post- travmatik pankreatit %5,6'sı, ilaca bağlı pankreatit %3,8'i,maligniteye bağlı pankreatit %1,3'ü, otoimmun pankreatit %3,8'i ve diğer etyolojilere sekonder %0,6'sında tespit edildi. İdiyopatik pankreatitler vakalarin %37,5'i olarak görüldü. Hastaneye başvuruda % 5' inde ateş ve karın ağrısı, %1.25'i karın ağrısı ve kaşıntı , % 3,75 karın ağrısı ve sarılık görülmüştür. Taşa bağlı pankreatitlerin ortalama yatış süresi 5,27 gün, antibiyoterapi kullanım oranı %72,1, ranson kriter ortalaması 2,28 dir. Alkole bağlı pankreatitlerin ortalama yatış süresi 5,86 gün, antibiyoterapi kullanım oranı % 100, Ranson Kriter ortalaması 0,71dir. İlaca bağlı pankreatitlerin yatış süresi ortalama 5 gün, antibiyoterapi kullanım oranı % 66,7, ranson kriter ortalaması 2,17 dir. Hipertrigliseridemiye bağlı pankreatitlerin ortalama yatış süresi 4 gün, antibiyoterapi kullanım oranı %100, ranson kriter ortalaması 0 dır. İdiopatik nedene bağlı pankreatitlerin ortalama yatış süresi 7,32 gün, antibiyoterapi kullanım oranı % 55, ranson kriter ortalaması 2,08 dir. Vakaların ilk başvuru batın USG da pakreas ve safra yolları % 58,5 normal, % 33,2'nde kalkül ya da çamur , % 6,1'inde tipik pankreatit, % 3,1'inde lokal komplikasyon vardır. Vakaların ilk başvuru BT'de %26,3'ünde pakreas normal, % 26,9'unda pankreatit ile uyumlu saptanmış, % 1,9'unda pankreatite bağlı lokal komplikasyonlar, % 25,6'sında BT çekilmediği tespit edildi. 48 saat sonrası çekilen BT'de % 66,3'ünde ödematöz pankreatit, % 6,3'ünde nekrotizan pankreatit % 8,8'inde ödematöz pankreatit ile lokal komplikasyonlar görüldü. Hastalara antibiyotik olarak %54,6 'sına seftriakson , % 16,6'sına seftriakson ve metronidazol , %11,'ine imipenem verildiği tespit edildi. Komplikasyon olarak %5,6 solunum sistemi, % 3.75 renal bozukluk , % 1,2 diabetik ketoasidoz , % 1,2 gastrointestinal komplikasyon, %2,5 kardiyak sorunlar görüldüğü ve mortalitenin % 0,6 olduğu tespit edildi. Sonuç: Akut pankreatitli vakaları hızlı ve doğru tespit etmek, komplikasyonları belirlemek ve değişen tedavileri uygulamak hastalarda mortaliteyi azaltabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: To investigate the pancreatitis cases that were followed in the service between 2015-2017 in İstanbul Sağlık Bilimleri University Kanuni Sultan Süleyman Education and Research Hospital. Materials and Methods: A retrospective analysis of a total of 160 acute cases of pancreatitis. 40.6% of the cases were male and 59,4% were female. The mean age of the patients with acute pancreatitis vas 56,2. The number of stone-related pancreatitis vas 42,5% of all cases. Alcohol-induced pancreatitis vas 4,4% and pancreatitis due to hypertriglyceridemia vas 0,6%. Post-traumatic pancreatitis constitutes 5.6% of the cases, drug sekonder pankreatitis 3.8% of the pancreatitis cases, pancreatitis due to cancer 1,3 % and 3.8% of the autoimmune pancreatitis cases. Idiopathic pancreatitis was seen as 37.5% of the cases. Patients were seen with fever and abdominal pain in 5% of cases, abdominal pain and itching in 1.25%, abdominal pain and jaundice in 3.75%.The mean duration of hospitalization for stone-induced pancreatitis was 5.27 days, the rate of antibiotherapy use was 72.1%, and the Ranson criterion average was 2.28. The mean duration of hospitalization for alcohol-induced pancreatitis was 5.86 days, the rate of antibiotherapy usage was 100%, and the ranch criterion average was 0.71. Medication-induced pancreatitis lasted for a mean of 5 days, antibiotherapy usage rate was 66.7%, Ranson criterion average was 2.17. The mean duration of hospitalization for hyperlipidemic pancreatitis was 4 days, the rate of antibiotherapy usage was 100%, and the ranch criterion average was 0. The mean duration of hospitalization for idiopathic pancreatitis was 7.32 days, the rate of antibiotherapy use was 55% and Ranson Criterion average was 2.08. İnitial application abdomen USG pancreas and biliary tracts were found to be normal at 58.5%, 33.2% were found in calculus or mud, and typical pancreatitis was seen at 6.1%, local complication was seen in 3.1%. Pancreas was normal in 26.3% of cases, 26.9% in pancreatitis, 1.9% in pancreas due to local complications and 25.6% in CT. In 48 hours after CT, 66.3% of the patients had only edematous pancreatitis, 6.3% necrotizing pancreatitis, 8.8% edematous pancreatitis and lokal komplikasyon. Ceftriaxone was given to 54.6% of patients, 16.6% of ceftriaxone and metronidazole and 11.1% of imipenem were given as antibiotics. Complications were 5.6% respiratory system, 3.75% renal failure, 1.2% diabetic ketoacidosis, 1.2% gastrointestinal complication, and 2.5% cardiac problems. Acute pancreatitis mortality vas 0.6%. Conclusion: Rapid and accurate detection of acute pancreatitis cases, determination of complications and changing treatment can reduce mortality in patients.