Kurumsal sürdürülebilirliğin kurumsal sosyal sorumluluk bağlamında kurumsal itibar üzerindeki etkisine yönelik algının araştırılması
Research into the perception for the i̇mpact of corporate sustainability on corporate reputation in the context of corporate social responsibility
- Tez No: 492081
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN DEMİRKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurumsal İtibar, Corporate Social Responsibility, Corporate Sustainability, Corporate Reputation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küreselleşme ve bilgi teknolojilerindeki hızlı artış, günümüz dünyasında işletmelerin ekonomik başarılı kazanmalarının yanında itibar ve farkındalık yaratmaları gerekliliğini de ortaya koymaktadır. Firmaların varlıklarını sürdürebilmesi ve rekabet avantajı elde ederek rakiplerinden önde olabilmeleri yaşamsal öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın amacı ve hedefleri sürdürülebilir büyüme, itibar ve sosyal sorumluluk ile ilgili yönetimsel süreçlerdeki algıların incelenerek özgün yönetim süreçleri ve kararları ile ilgili çözümlemeler sunmaktır. Çalışma kurumsal sürdürülebilirliğin kurumsal sosyal sorumluluk bağlamında kurumsal itibar üzerindeki etkisinin incelenmesine yönelik gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul ilinde yer alan kimya firmalarında uygulanmış olup, 430 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda; Kurumsal sürdürülebilirlik algısının kurumsal itibarı, kurumsal sosyal sorumluluk algısının kurumsal itibarı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kurumsal sosyal sorumluluğun, Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İtibar değişkenleri arasındaki ilişkinin yönünü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in globalization and information technologies also demonstrates the necessity of creating reputation and awareness in addition to the economic success of businesses in today's world. It is vital for companies to be able to sustain their existence and to be ahead from their competitors by gaining competitive advantage. In this sense, the purpose and targets of the study are to provide solutions with regard to the original management processes and decisions by examining by examining perceptions of managerial processes related to sustainable growth, reputation and social responsibility. The study has been conducted to examine the impact of corporate sustainability on corporate reputation in the context of corporate social responsibility. The research has been applied to chemical companies located in Istanbul province and 430 samples have been reached. As a result of the research, it has been reached that the corporate reputation of corporate sustainability perception has affected corporate reputation of corporate social responsibility. It has been reached that corporate social responsibility has affected the direction of the relation between corporate sustainability and corporate reputation variables.