Ahmedî, Kadı Burhaneddin ve Nesimî divanlarında Râkip ve Ağyâr
The rival and others in divans of Ahmedi, Kadı Burhaneddin and Nesimi
- Tez No: 492116
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: RivaJ, Others, Zahid, Enemy, Loving, Dear, Ahınedi, Kadı Burhaneddin, Nesimi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
14. yüzyılda ilk nıürettep divanlar yazılmaya başlandı. Bu dönemde Ahmed!, Kadı Burhaneddin ve Nesimi, divan sahibi şairler olarak bilinirler. Klasik edebiyatın şiir yapısını inceleyebilmek için bahsedilen şiirlerin divanlan esas alınmıştır. Çalışmanın amacı Klasik Türk Edebiyatı oluşum ve gelişimini takip etmektir. Bu kapsamda, Ahmedi, Kadı Burhaneddin ve Nesimi divanlarındaki rakib, ağyar, zahid ve düşman gibi kavramlar işlenmiştir, beyitler bu kavramlar etrafında yoğunlaşarak incelenmiştir. Ayrıca, rakibin seven ve sevilen ile olan ili kisi işlenmiştir. Son olarak elde edilen veriler analiz edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. AnahtarKelimeler: Rakib, Ağyar, Aşık, Sevgili, Ahınedi , Kadı Burhaneddin, Nesimi
Özet (Çeviri)
Lrı the 14th century, the fırst regular divans began to be written. İn this period they are knovm as Alunedi, Kadı Burhaneddin and Nesimi divans. The divans ofthere poets have been taken as basis for examining the poetic structure of classical literature. The aim of the study is to follow the formatian and development of classical Turkish literature poetry. İn this context, the concepts like Ahmedi, KadJ Burhaneddin and Nesimi in divans rival, ağyar, zahid, enemy were worked on and these couplings were concentrated around these concepts. As well as the relationship of the rivat to lovers and lovers. Finally, fındings were analyzed and the results were evaluated.