Tüketicilerin online ve offline alışverişlerine yönelik karar verme süreçlerinin ürün sınıfları bağlamında incelenmesi
Analysis of decision making processes of consumers towards online and offline shopping within product categories
- Tez No: 492115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA BAYRAKDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Online alışveriş, Offline alışveriş, Tüketici karar alma tarzları, Ürün sınıfları, Online shopping, Offline shopping, Consumer decision making styles, Product categories
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bireyler, doğumdan ölüme kadar geçen süre boyunca karar verme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Tüketici davranışları genel olarak tüketicilerin karar süreçlerini, bu kararları nasıl verdiklerini, kararlarını etkileyen bireysel ve çevresel faktörlerin neler olduğunu açıklamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı; tüketicilerin mağaza ve internet ortamında alışveriş deneyimleri sırasında karar kriterlerinin ürün sınıfları bağlamında değişip değişmediğini incelemektir. Bu amaç kapsamında araştırma Muğla ilinde bulunan devlet üniversitesinde görev yapan idari personel, akademik personel ve şirket elemanları üzerinde yürütülmüştür. Yüz yüze anket yöntemi ile toplam 243 katılımcıdan toplanan veriler ANOVA analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, moda odaklılık, fiyat odaklılık, düşünmeden alışveriş, alışkanlık-marka odaklılık, bilgi karmaşası yaşama, kararsızlık, yenilikçi-moda duyarlılık, fiyata duyarlılık, ürün portatifliği ve web içeriğine duyarlılık karar kriterleri açısından tüketicilerin karar alma tarzlarında farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mükemmeliyetçi, fiyat-kalite bilinci, alışverişten kaçınma, alışkanlığa dayalı, marka duyarlılık, web ara yüzüne duyarlılık karar kriterleri açısından ise tüketicilerin karar alma tarzlarında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals face with decision making process from birth till death. Consumer behavior generally tries to explain decision making process of consumers, how they make their decisions, all personal and environmental factors affecting their decisions. Accordingly, the purpose of this study is to analyze if decision making criteria of consumers change within the context of product categories in store environment and in internet environment. Within this aim, the research was conducted on administrative personnel, academics and outsourced personnel in a state university in Muğla province. Data gathered with face to face questionnaire from total 243 participants were examined with ANOVA analysis. According to the findings of study, it is found that there were significant differences on consumers' decision making styles in terms of fashion orientation, price orientation impulse buying, habit-brand orientation, informational convergence, indecision, novelty-fashion sensitiveness, price sensitiveness, product portability consciousness and website content consciousness. It is also reached that there were no significant differences on consumers' decision making styles from the view of perfectionistic, price-quality consciousness, avoidance of shopping, habit consciousness, brand consciousness and website interface consciousness.