Kurumsal sürdürülebilirlik performansının çok kriterli karar verme yöntemiyle ölçümüne yönelik bir uygulama
A case study of corporate sustainability performance measurement with multi-criteria decision making method
- Tez No: 561823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Entropi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Performans Ölçümü, TOPSIS, Corporate Sustainability, Entropy, Multi-Criteria Decision Making, Sustainability, Sustainability Performance Measurement, TOPSIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Küreselleşen dünyada kalkınmanın temel taşı haline gelen işletmeler ekonomik, çevresel ve sosyal olarak ciddi etkilere sahip olabilmektedir. Günümüzde atılan her adımın sürdürülebilir olması yüksek önem taşımaktadır ve bu noktada işletmelere oldukça fazla sorumluluk düşmektedir. Bu sebeple kurumsal sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak ve işletmelerin bu alandaki performanslarını incelemek amacıyla kurumsal sürdürülebilirlik performans ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Üretim sektörlerinde tahmin edilebilir bir sonuç olan enerji, su, kimyasal madde kullanımları ve doğaya katı, sıvı, gaz atık salınımları mobilya sektöründe de mevcut olmaktadır. Bunlara ek olarak sektöre özel yoğun ağaç/orman tüketimi de mobilya sektörünü sürdürülebilirlik konusunda dikkat çekici hale getirmektedir. Dolayısıyla bu tez çalışması kapsamında mobilya sektöründe lider konumda faaliyet gösteren bir firmanın üretim öncesi, sırası ve sonrası gerçekleştirdikleri sürdürülebilirlik faaliyetleri incelenmiş ve 2013-2018 yılları kurumsal sürdürülebilirlik performansı Entropi tabanlı TOPSIS yöntemi ile ölçülmüştür. Analiz; sürdürülebilirliğin 3 ayrı boyutu olan ekonomik, çevresel ve sosyal performansın ayrı değerlendirildiği aşama ve bu boyutlara ait kriterlerin bir bütün halinde tek boyut olarak ele alındığı aşama olmak üzere iki ayrı şekilde gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda ekonomik performansın genel düzeyde artan eğilim, çevresel performansın ise dalgalı seyir izlediği, sosyal ve bütün analiz performanslarının birbirine çok yakın sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises that are cornerstone for development in a globalizing world could have extreme economic, environmental and social impacts. Today, it is of utmost importance that every step taken should be sustainable and on this point, there is a lot of responsibility for the enterprises. Therefore, corporate sustainability performance measurements are carried out in order to raise awareness about corporate sustainability and to examine the performance of enterprises in this field. Use of energy, water, chemicals and overmuch waste of solid, liquid and gas, which are predictable results of manufacturing sectors, are also valid for furniture sector. In addition to those, because of causing high consumption on trees and so forests as sector-specific, furniture sector attracts attention about sustainability. Hence, in this thesis study, sustainability activities in before, during and after production processes of one of the leader companies in the furniture sector were examined and then corporate sustainability performance of the firm between 2013 and 2018 was measured with Entropy based TOPSIS method. The analysis has been made firstly in the phase where economic, environmental and social performance which are three different dimensions of sustainability are evaluated separately and secondly criteria related to these dimensions have been considered as one dimension under the sustainability title. According to the analysis results, it has been determined that economic performance is generally uptrend, environmental performance is fluctuating, social and one dimension sustainability performances results are so close to each other.