Kurumsal sürdürülebilirlik performansının borçlanma maliyeti üzerindeki etkileri: Borsa İstanbul örneği
The effects of corporate sustainability performance on cost of debt: The case of Borsa Istanbul
- Tez No: 949810
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE AKSOY KAVALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik Performansı, Borçlanma Maliyeti, Borsa İstanbul, Kovid-19, Corporate Sustainability Performance, Cost of Debt, Borsa Istanbul, COVID-19
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul 100 endeksinde yer alan ve finansal olmayan şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik performansının borçlanma maliyetleri üzerindeki etkisini incelemektir. Firmaların 2014-2022 yılları arası verileri kullanılarak panel veri analizi yöntemiyle analizler yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 58 şirket ve 316 gözlemden oluşmaktadır. Refinitiv Eikon veri tabanından firmaların çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) notlarına ulaşılmıştır ve bu notlar sürdürülebilirlik performans göstergesi olarak kullanılmıştır. Analiz sonuçları, çevresel performans, sosyal performans ve yönetişim performansının firmaların borçlanma maliyetleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Çalışmanın yapıldığı dönem aralığında Kovid-19 kaynaklı bir kriz yaşanmıştır ve bu dönemde firmaların borçlanma maliyetlerinin arttığı izlenmiştir. Analiz sonuçları, Kovid-19 döneminde sosyal performans ve yönetişim performansının borçlanma maliyetleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı, negatif ve borçlanma maliyetlerini azaltıcı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca büyük firmaların ve duran varlık oranı yüksek olan firmaların daha düşük, hizmet sektöründe yer alan firmaların ise daha yüksek borçlanma maliyetine sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları, kriz dönemlerinde borç verenlerin şirketlerin kredi değerliliğini ölçmek için ÇSY uygulamalarına önem verdiklerini göstermektedir. Bu durum, düzenleyici ve denetleyici otoriteler için, şirketlerin ÇSY taahhütlerini daha fazla destekleyen veya zorunlu kılan politikaları teşvik etmeleri gerekliliğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of corporate sustainability performance on the cost of debt for non-financial companies listed in the Borsa Istanbul 100 index. Using data from the years 2014 to 2022, analyses were conducted through the panel data analysis method. The sample consists of 58 companies and 316 observations. Environmental, social, and governance (ESG) scores of the companies were obtained from the Refinitiv Eikon database, and these scores were used as indicators of sustainability performance. The analysis results showed that environmental, social, and governance performance did not have a statistically significant effect on the cost of debt for companies. During the period studied, a crisis caused by COVID-19 occurred, and it was observed that the cost of debt increased for companies during this time. The analysis results indicated that during the COVID-19 period, social performance and governance performance had a statistically significant, negative, and cost-reducing effect on the cost of debt. Additionally, it was found that large companies and those with a high ratio of fixed assets had lower borrowing costs, while companies in the service sector had higher borrowing costs. The findings of the study suggest that lenders place importance on ESG practices when assessing the creditworthiness of companies during crisis. This situation indicates a need for regulatory and supervisory authorities to promote policies that further support or mandate companies' ESG commitments.