Reklamlarda arttırılmış gerçeklik uygulamalarının tüketici davranışlarında oynadığı rol
Augmented reality practices in advertising and its role on consumer behaviour
  1. Tez No: 492215
  2. Yazar: BEHLUL SHALJANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Celalettin Aktaş
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arttirilmiş Gerçeklik, Arttirilmiş Gerçeklik ile Pazarlama, Dijital Pazarlama, Augmented Reality, Augmented Reality Marketing, Digital Marketing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Elde taşınan ve akıllı cihazlar, Artırılmış Gerçekliğin (AR) pazarlama dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ilerlemesine ve yayılmasına katkıda bulunmuştur. Öte yandan, bu akıllı cihazlar, özellikle de bu tez çalışması için seçilen örnek popülasyon olan dijital nesil arasında teknolojinin kullanımını değiştirmeye yardımcı olmuştur. Dahası, bu araştırmanın amacı, özellikle dijital teknolojiyi sıklıkla kullanan genç yetişkinler için AR teknolojisinin pazarlama alanındaki potansiyelini anlamaya yönelmiştir. Bu tezde, Artırılmış Gerçeklikle Pazarlamanın (ARM) kullanımı, yeni bir dijital pazarlama tekniği olarak incelenmiştir. Buna ek olarak bu tez, çalışmanın katılımcılarına çeşitli AR reklamlarını göstererek ARM içeriğiyle kullanıcı deneyimlerini araştırmıştır. Araştırma, kapsamlı 10 görüşmeden elde edilen verileri toplamak için görüşme ve gözlem tekniklerinin kullanıldığı niteliksel bir çalışma üzerine kurulmuştur. Çalışma, tüketici davranışı, tüketici algılısı ve tüketici duygusu gibi özelliklerin kullanıcıdan kullanıcıya değişen ve doğası gereği öznel olan kullanıcı deneyimlerinde belirli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, AR'nin sunduğu etkileşim nedeniyle ARM'nin markalara bağlılık ve memnuniyet ile ilgili deneyimler üzerinde nispeten güçlü bir etkisi olduğu keşfedilmiştir. Son olarak, bu çalışmanın çıkarımları, ARM içeriğinin yalnızca teknoloji ihtiyaçlarını benimsemek yerine tüketici ile birlikte tasarlanması gerektiğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Handheld and smart devices have contributed to the innovation and extension of Augmented Reality (AR) to various fields, including marketing. On the other hand, these smart devices helped changing the usage of technology especially among digital natives which at the same time was the selected sample population for this thesis work. Moreover, the purpose of this research extended in understanding the potential of using AR technology in marketing, especially with consumers that are young adults who use digital technology frequently. In this thesis the usage of augmented reality marketing (ARM) was examined as a new digital marketing technique. In addition, this thesis investigated the user experiences with ARM content by showing the study participants various AR ads. The research was based on qualitative study where interviewing and observation techniques were used for collecting the data from 10 extensive interviews. The study revealed that characteristics like consumer behavior, consumer perception and consumer affection have an impact on the user experiences which vary from user to user and are subjective in nature. Furthermore, it has been discovered that ARM had a relatively strong influence on experiences dealing with the commitment and satisfaction of brands due to interactivity that AR offers. Finally, in this study implications suggest that ARM content should be designed with the consumer in mind rather than just to adopt to the technology needs.