Kurum çalışanları ve taşeron firma çalışanlarının uygulamaları, çalışma koşulları ve psikolojik durumları üzerine bir araştırma
A research on the practices, working conditions and psychological situations of institutional employees and subcontractor employees, graduate thesis
- Tez No: 492236
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Mobbing, Tükenmişlik, İşe Bağlılık, Memnuniyet, Taşeron, Kamu Personeli, Psychology, Mobbing, Burnout, Job Commitment, Satisfaction, Subcontractor, Public Personnel
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bireyin çalışma hayatında psikolojik durumu çalışma alanı hangi sektörde, hangi boyutta olursa olsun işin verimine ve kalitesine direkt olarak etki etmektedir. Çalışma ortamındaki psikolojik durum ise salt iş tanımı ve maaş ile ilgili kalmayıp kişinin ailesini, sosyal çevresini hatta sağlık durumunu bile etkilediği görülmektedir. Bireyin çalışma performansına ve psikolojik durumuna etki eden faktörlere örnek olarak mobbing (psikolojik taciz), tükenmişlik sendromu, işe bağımlılık, iş memnuniyeti verilebilir. Bireyin üst, alt ve eş değer pozisyonlarda çalışanlar tarafından maruz kaldığı mobbing; bireysel, örgütsel ve toplumsal yönden büyük sıkıntı yaşanılan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanın çeşitli nedenlerle tükenmişlik sendromu yaşaması da madde bağımlılığına kadar varan sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Maddi ve manevi sebeplerin neden olduğu çalışanın işe bağımlılığını ve iş memnuniyetini etkileyen durumlar da sıkça görülmektedir. Bu çalışmada günümüzde kamu maliyetini düşürebilmek için taşeron işçi çalıştırma yoluna gidilmesiyle, aynı alanda farklı statülerde çalışan kamu çalışanları ile taşeron çalışanlarının psikolojik durumlarının karşılaştırılması ve neticelerini görebilmek için bir Kamu Kurumunda yapılmış olan saha çalışmalarının sonuçları araştırma ve uygulama bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The psychological state of the individual in the working life directly affects the productivity and quality of the work regardless of the sector at which it is working. Psychological situation at the working environment is not only about the job description and salary but also affects person's family, social environment and even the status of health. Mobbing (psychological harassment), burnout syndrome, addiction to work, job satisfaction can be given as examples of factors that affect the performance and psychological state of an individual. Mobbing that an individual is exposed by the employees at upper, lower and equivalent positions; is faced as a great problem of the individuals, the organizations and the society. An employee's burnout syndrome for a variety of reasons can lead even to the drug addiction. There are also other financial and moral causes to effect ones' job satisfaction and the addiction to work. Employees who are caused by financial and moral causes are often seen to be addicted to work and affect job satisfaction. In the research and implementation section of the herein study, the comparisons and the results of field study to compare the psychological situations of the public employees and the subcontractors working in different statues in the same field, in order to reduce the public cost nowadays, can be seen clearly.