Antisosyal davranış ölçeği geliştirmeye yönelik bir çalışma
  1. Tez No: 49224
  2. Yazar: RÜÇHAN KARTALLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REFİA PALABIYIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Psikoloji, Suç davranışının boyutları, Hükümlü, Psikiyatrik hastalık, Test geliştirme. 130, Forensic Psychology, The aspects of criminal behavior, prisoner, Psychiatric disorder, Developed Questionnaire. 131
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı suç ve suç davranışının değerlendirilmesi aşamasında kullanılabilecek bir ölçeğin geliştirilerek, psikometrik özelliklerini ortaya koymaktır. Bu çerçevede hedef suçlu kişinin daha ayrıntılı değerlendirmesini yapabilmek ve bunu bir psikiyatrik bozukluktan ayırt edebilmektir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Antisosyal Davranış Ölçeği Kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları geliştirilen Antisosyal Davranış Ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğunu (r=.84) göstermiştir. Yapılan faktör analizi 4 faktör ortaya çıkarmıştır. Bu faktörler şöyle isimlendirilmiştir. 1. Yıkıcı Eğilim 2- Kontrolsüzlük/ Saldırganlık 3- İyimserlik 4- Sosyal Yetersizlik Diskriminant analizi sonucunda ömeklemdeki Normal, Hükümlü ve Psikiyatrik hasta grubunun ait oldukları gruplara tam ve doğru olarak sınıflandınldıklan bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study aimed to examine criminal behavior and to develop a questionaire which is used to assessment both criminal behavior and the personality characteristics of the prisoner. A personel information form which is prepaced by the researcher and the developed Antisocial Behavior Questionaire was used in order to obtain psychometric properties of the questionnaire. Results showed that Antisocial Behavior Questionnaire was valid and relaible questionnaire (r=.84). The factor analysis yielded 4 interpretable factors. These were 1- Destructive trends, 2- İmpulsivity/Aggresiveness, 3- Optimizm, 4- Social Incapability Discrimination revealed analysis that the Antisocial Behavior Questionnnaire can discriminate the prisoner group from both psychiatric patients groups (inpatient-outpatient) and normal groups.