Engelli bireylerin yangın tahliyesinin araştırılması
Investigation of fire extinguishing of disabled people
- Tez No: 492529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Yangın, Engelli Bireyler, Tahliye ve Yangın Güvenliği, Fire, Disabled People, Evacuation and Fire Safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, engelli bireylerin yangın tahliyesi, muhtemel olabilecek olaylara karşı gerekli önlemlerin alınması, davranış biçimleri, olaylara bakış açısı, psikolojik tutumları, sürdürülebilir zaman yönetimi ve müdahale tarzı belirlenmesidir. Saptanan sorunlar neticesinde davranış eksiklikleri, kişilerin bulunduğu ortamın değerleri, bina yapısı, çevre koşulları, dış etkenler, iletişim, olaya maruz kalma süresi, psikolojik sarsıntı gibi kişinin sağlığını etkileyen faktörler ve eylemler belirlenmek istenmiştir. Bu sorunların ardından, engelli bireylerin beklentilerinin karşılanması, bilgi birikimlerinin artması, doğru davranış biçimlerin öğretilmesi, kazalar ve olası durumların önlenmesi, olaylara karşı hızlı ve doğru müdahalenin uygulanması hedeflenmiştir. Tezin temelinde, yangının tanımı, bulunduğu alana göre çeşitleri, yangın türleri, yangın güvenlik önlemleri, engelli bireylerin genel yapısı, tahliye gibi temel konular işlenmesi öncelikli görülmüştür. Bu şahısların yangınlara karşı tepkilerini belirlenmek üzere güvenirlilik analizi, T- testi ve faktör analizi gibi programlardan yararlanılmıştır. Bu analizler doğrultusunda 300 engelli birey üzerinde toplam 12 ortak soru hazırlanmış ve sorulmuştur. Çalışmanın hazırlanmasında zaman içerisinde gerçekleşmiş olaylar, olgular gözlemlenmiş, engelli bireyler, bağlı bulundukları dernekler ve sosyal yardım kuruluşları üzerinde araştırma yapılarak, çıkan sonuçlara göre elde edilen veriler istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Çıkan sonuca baktığımızda yangınlara karşı engelli bireyler için eksik kalan veya ihtiyacı olan konuların belirlenmesi, eğitim modüllerinin oluşturulması, engellinin otistik yapısına uygun tahliye uygulamaları yapılması faktörleri ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The goals of this study are, persons with disabilities, fire evacuation, taking the necessary precautions against events that might be possible, behavior, perspective on the events, psychological attitudes, sustainable time management and determining intervention style. It is desirable to determine the parameters affecting the health of the person such as behavior deficiencies, values of the environment in which the individual is present, building structure, environmental conditions, external factors, communication, duration of exposure and psychological shock. Following the identified problems, it was aimed to meet the expectations of the disabled people, to increase the accumulation of knowledge, to teach the correct behaviors, to prevent accidents and possible situations, to apply fast and correct intervention to the events. At the basis of the thesis, it is aimed to determine the reaction of the disabled people against the fires by processing the basic topics such as definition of fire, types of fire according to the area, fire safety precautions, general mood of disabled people and evacuation. Analysis programs such as reliability analysis, T-test and factor analysis were used to determine these factors. On the threshold of these analyzes, a total of 12 common questions were prepared and asked on 300 disability individuals. In the preparation of the study, the events that took place over time were observed, the disabled individuals, the associations they were affiliated with, and the social aid organizations were also investigated and the data obtained according to the results were interpreted statistically. When we look at the outcome, we have the opinion that it is composed of people who have deficient or need for disabled people against fires, the formation of training modules, appropriate evacuation practices for each obstacles.