Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik şartlarına yaklaşımının ekonometrik analizi
Econometric analysis of Turkey's approach to European Union membership conditions
  1. Tez No: 492914
  2. Yazar: KEVSER YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÜRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Birim kök, Maastricht Kriterleri, Yakınsama Analizi, Unit root, Maastricht Criteria, Convergence Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Avrupa birliği'nin üye ülkelerden ve aday ülkelerden yerine getirmesini istediği bazı şartları vardır. Bu şartrlardan bir kısmı Avrupa Birliği'ne tam üyelik için gerekli şartlar iken, diğer bir kısmı ise Ekonomik ve Parasal (EPB) alana dahil olabilmek için yerine getirilmesi beklenen şartlardır. Çalışmada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği sürecinde sağlaması gerekn şartlar incelenecektir. Bu şartlar Türkiye'nin Maastricht Kriterleri'ni yerine getirip getirmediği yakınsama analizi ile araştırılacaktır. Çalışmada ele alınan değişkenlerin birim kök sürecini incelemek için önce yapısal kırılmanın göz ardı edildiği ADF birim kök testi, daha sonra yapısal kırılmaları dikkate alan Zivot Andrews(ZA) ve Lee ve Strazicich (2003,2004) birim kök testleri kullanılacaktır. Bu testlerden sonra ise çift kırılmalı ADF tipi Narayan and Popp (2010) testi uygulanacaktır. Yapılan testlerden elde edilen sonuçlara göre Türkiye'nin Maastricht Kriterleri altında Avrupa Birliği'ne yakınsayıp yakınsamadığı hakkında yorumlar yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
European Union wants to that member countries and candidate countries fulfil some conditions. While some of these conditions are necessary conditions for full membership of the European Union, the others are expected fulfilled conditions to be included in the Economic and Monetary (EPB) Area. In the study, conditions that need to provide in the process of Turkey's membership to the European Union (EU) will be examined. These conditions about that Turkey fulfil to Maastricht Criteria or not will be investigated by means of convergence analysis. In order to examine the unit root process of the variables in the study, first the ADF unit root test, in which the structural break is ignored, then the Zivot Andrews (ZA) and Lee and Strazicich (2003,2004) unit root tests, which take structural breaks into account, will be used. After these tests, the Narayan and Popp (2010), an ADF type test with double breaks, will be applied. According to the results of the tests, it will be comments about that whether Turkey converges to European Union under the Maastricht Criteria or not.