Elektronik ortamda defter uygulamaları ve denetimi
Electronic bookkeepi̇ng applications and auditing
  1. Tez No: 492919
  2. Yazar: FEYZA ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Finansal Raporlama, Denetim, Elektronik Defter ve Belgeler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, muhasebede meydana gelen iş ve işlemleri önemli ölçüde etkilerken, bu gelişmeler aynı ölçüde muhasebe sistem ve uygulamalarına yansımamıştır. Uzun yıllar üzerinde konuşulan fakat bir türlü uygulamaya geçirilemeyen bir konu olan defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve saklanması nihayet 2011 yılının sonlarında yasalaşmış 2013 - 2014 yılları itibariyle de uygulamaya geçirilmiştir. Böylece fiziksel belge ve kayıtların (kâğıt ortamında) tutulan muhasebeden yavaş yavaş uzaklaşılarak elektronik muhasebeye doğru, çok ciddi adımlar atılmıştır. Bunun sonucu, tüm Dünyada ve Türkiye'de elektronik muhasebe ile ilgili düzenlemeler yapılarak elektronik muhasebe uygulamaları ön plana çıkmıştır. Bu düşünceden hareketle, bu çalışmada düzenlenen yeni yasa ve tebliğler çerçevesinde muhasebe işlem ve kayıtlarını elektronik ortamda tutan işletmelerin defter ve belgelerinin nasıl oluşturdukları, bu defter ve belgeleri ne şekilde muhafaza ettikleri ve özellikle denetiminin nasıl olacağının araştırılması ve ulaşılan bulguların bir uygulama ile sonuçlandırılması amaçlanmıştır.“Elektronikte Ortamda Defter Uygulamaları ve Denetimi”konulu bu tez çalışması; beş bölümden oluşmakta olup;“Konu İle İlgili Temel Kavramlar”,“Elektronik Ortamda Defter Uygulamaları ve Denetimi”ile“Uygulama”çalışmanın üç ana bölümü olmak üzere diğer bölümleri“Sonuç”ve“Kaynakça”dan oluşturmaktadır. Birinci bölümde; özellikle“Muhasebe”,“Finansal Raporlama”ve“Denetim”kavramları tarihsel gelişim süreçleri içinde tanımlanarak amaçları, anlam ve önemleri ve türleri açısından incelenerek işletmecilik ve özellikle denetim açısından açıklanarak bu konuda genel bilgiler verilmiş, ayrıca değişen denetim sistemiyle birlikte getirilen yeniliklerden bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünü“Elektronik Uygulamaların Denetim Açısından Değerlendirilmesi”oluşturmakta olup; bu bölümde öncelikle, muhasebede kullanılan defter ve belgelerin elektronik ortamda kullanılmasına imkân sağlayan genişletilebilir raporlama dili (XBRL) açıklanarak, ülkemizde“Elektronik Ortamda Defter Uygulamaları ve Denetimi”ile E-Belge, E-Defter, E-Arşiv vb. konular incelenmiş, VUK, TTK ile diğer Vergi Kanunlarında bu hususta yapılan yasal değişikliklerin etkileri irdelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünü; elektronik defter uygulamasına geçen bir işletmenin muhasebe iş ve işlemlerine ait kayıtlarının uygulaması ve denetimi oluşturmakta olup, çalışma“Sonuç”ve“Kaynakça”bölümleri ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While the developments in information technologies have had a significant impact on the business and operations that have taken place in accounting, these developments are not reflected in the accounting systems and applications of the same size. Keeping and bookkeeping and documents in electronic form, which is a topic that has been spoken over many years but can not be put into practice any other way It was put into practice by 2013 - 2014, finally enacted in late 2011. Thus, very serious steps have been taken towards electronic accounting by slowly moving away from accounting, which is kept in physical documents and records (paper environment). As a result, electronic accounting practices have come to the forefront by making regulations about electronic accounting all over the world and Turkey. That thought, in this study the new law and held within the framework of accounting and records are communicated in electronic form, how did we create businesses that holds books and documents, that's what they keep books and documents, and to investigate how the control will be reached by your application with a custom implementation of the findings and conclusion.“In Electronics Bookkeeping Environment Applications, and Auditing”this thesis; consists of five chapters.“Basic concepts on the subject”,“Auditing of Bookkeeping Applications In Electronic Environment”and“Application”, other chapters; conclusion and references. In the first chapter; the concepts of“Accounting”,“Financial Reporting”and“Audit”are defined in the historical development process and analyzed in terms of their purposes, meaning and significance and types and they are explained in terms of business administration and especially auditing and general information is given in this subject and also the innovations introduced with the changing audit system are mentioned. The second chapter of the thesis is composed of“Assessment of Electronic Applications by Auditing Opening”; In this section, firstly“Expanded Reporting Language (XBRL)”which enables the use of books and documents used in accounting in electronic environment is explained and the subjects such as E-Bookkeeping applications and supervision in our country E-Document, E-Bookkeeping, E Archive etc. And the effects of the legal amendments made to VUK, TTK and other Tax Acts on this matter were studied. The third chapter of the thesis; the application and supervision of the records of the accounting work and transactions of an operator who has passed the electronic book application is completed and the work is completed with the sections“Conclusion”and“References”. Keywods: Accounting, financial reporting, audit, electronic bookkeeping and documents.