E-fatura ve e-defter uygulayıcılarının sürekli denetim algıları üzerine bir araştırma
The research on the perception of the practitioners continuous auditing of e-invoice and e-ledger
  1. Tez No: 496171
  2. Yazar: MERVE KIZGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Dönüşüm, E-Fatura, E-Defter, Sürekli Denetim, Electronic Transformation, E-Invoice, E-Ledger, Continuous Auditing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Son yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin yansımasıyla çağdaş muhasebe anlayışı önem kazanmıştır. Çağdaş muhasebe anlayışı ile muhasebe organizasyonunun işletmelere sunduğu fonksiyonlardan,“kontrol fonksiyonu”yönetimin alacağı stratejik kararların kalitesini yükseltmesi ve diğer finansal tablo kullanıcılarının da finansal bilgiye duyacağı güveni arttırmasıyla eşsiz bir muhasebe fonksiyonu olmuştur. Teknolojinin işletmelerde kullanım yaygınlığı ise kontrollerin bilgisayar ortamında yapılmasının önünü açmıştır. Çağdaş muhasebe anlayışı, küreselleşme ve rekabet baskısı gibi etmenler muhasebede bilgisayarın etkin kullanımını arttırarak dünyada yaratıcı yıkım olarak da nitelendiren elektronik dönüşüm çağına geçişi kolaylaştırmıştır. Denetimi“sürekli”boyuta taşıması, işlemlere hız ve nitelik kazandırması, dünyadaki tüm işletmelere birbiri ile rekabet edebilirlik sağlamasıyla elektronik dönüşüm ve elektronik kavramlar muhasebe mesleğini, uygulayıcıları ve işletmelerin bilgi talebinde bulunan çıkar gruplarını derinden etkilemiştir. Bu çalışmada muhasebe uygulayıcılarının sürekli denetim algıları ile e-fatura ve e-defter kullanımlarına yönelik algıları“Teknoloji Kabul Modeli”yardımıyla incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; işletmelerde muhasebe organizasyonu ve elektronik dönüşüm konuları ele alınmıştır. Muhasebede kayıt araçları olan belgeler ve defterler ile bu belge ve defterlerin dünyadaki elektronik dönüşüme paralel olarak elektronik ortamda uygulama hayatı bulan şekilleri elektronik fatura ve elektronik defter uygulamaları da çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmuştur. 2000'li yıllarda yaşanan denetim skandallarının ardından denetime duyulan güven azalmıştır. Sürekli denetimin ise sürekli kontrol ve sürekli risk değerlendirmesi ana bileşenleriyle denetime duyulan güveni yeniden kazandıracağı düşünülmektedir. Üçüncü bölümün konusunu ise muhasebe denetimi ve bilgi teknolojisi destekli sürekli denetim konuları oluşturmuştur. Son olarak dördüncü bölümde“Elektronik Fatura ve Elektronik Defterin Muhasebe Uygulayıcıları Tarafından Algılarının Sürekli Denetim Açısından Değerlendirilmesi”konulu muhasebe uygulayıcılarına yapılan bir nicel araştırma ve sonuçlarına yer verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre muhasebe uygulayıcılarının sürekli denetim konusunda teknolojiye daha yakın olmayı istedikleri ancak sürekli denetiminin işletmelerde etkinlik ve maliyet tasarrufu sağlayacağı konularında şüpheleri olduğu, genel olarak sürekli denetim konusunda olumlu bir algıya sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the last century, contemporary accounting understanding gained importance reflecting the developments in information and communication technologies. The“control function”has become a unique accounting function by increasing the quality of the strategic decisions that the management will take and increasing the confidence that other users of the financial statements will see as financial information from the functions provided by the accounting organization with the contemporary accounting understanding. The prevalence of the use of technology in business has opened the way by computer controls. Factors such as contemporary accounting understanding, globalization and competitive pressures have facilitated the transition to the era of electronic transformation, which is also referred to as creative destruction in the world, by increasing the effective use of computers in accounting. Electronic transformation and electronic concepts have deeply influenced the interest groups in the accounting profession, practitioners and businesses' information needs by providing control in a“continuous”dimension, speed and qualification of operations, and competitiveness with all businesses in the world. In this study, the perceptions of accounting practitioners about continuous audit perceptions and e-invoice and e-ledger usage have been examined with the help of Technology Acceptance Model. In the first part of the study; Accounting organizations and electronic conversion issues have been discussed in the business. Documents and ledgers with recording tools in accounting and electronic forms of electronic documents such as electronic invoices and electronic ledgers form the second part of the study in parallel with electronic transformation in the world. Confidence in trust declined after the 2000 audit scandals. It is thought that it will restore the trust that is expected with the main components of continuous auditing, continuous control and continuous risk evaluation. The subject of the third section has been constituted the subjects of Continuous Auditing supported by Accounting Audit and Information Technology. Finally, in the fourth chapter, a quantitative research and results of the quantitative research to the accounting practitioners on“Evaluation of Perceptions of Electronic Invoice and Electronic Ledger by Perceptions from Accounting Practitioners”has been included. According to the findings, it has seen that accounting practitioners want to be closer to technology in continuous auditing but they have doubts about efficiency and cost saving in business by continuous auditing and they have a positive perception about continuous auditing in general.