Soğuk savaş sonrası dönemde Güney Kafkasya'da küresel rekabet
Global competition in the Southern Saucasus in the post cold war era
  1. Tez No: 492982
  2. Yazar: MERYEM ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMET ŞEFİKA MANGIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kafkasya, Soğuk Savaş Sonrası Dönem, Enerji Kaynakları, Jeopolitik, Güvenlik, Güç Mücadelesi, Çatışma, Bölgesel güç, Enerji, Jeopolitik konum, Küresel güç, Soğuk Savaş sonrası, Uluslararası rekabet, South Caucasus, Post-Cold War Era, Energy Resources, Geopolitics, Security, Power Struggle, Conflict, Regional power, Energy, South Caucaus, Geopolitic, Geopolitic position, Global power, After the Cold War, International competition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Güney Kafkasya bölgesi jeopolitik ve stratejik özellikleriyle dünya politikasında son derece önemli bir yere sahiptir. Tarih boyunca çeşitli otoritelerin egemenliği altına giren Güney Kafkasya bölgesi, 18. y.y.'da Rus hakimiyeti altına girmiştir. Sovyet çekilmesinin ardından ise, Güney Kafkasya'da güç ve etki boşluğunu kimin dolduracağı sorunu ortaya çıkmıştır. Gerek sahip olduğu enerji kaynakları ve gerekse jeopolitik konumu nedeniyle küresel ve bölgesel güçlerin ilgi odağı olan Güney Kafkasya'daki güç mücadelesi, bölgenin istikrarsızlaşmasına katkı sağlamaktadır. Çatışan güvenlik çıkarları ve kurulan ittifaklar bölgede kutuplaşmaya sebep olmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak ise Güney Kafkasya'daki çatışma alanı küresel bir boyut kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The South Caucasus region has an extremely important place in world politics with its geopolitical and strategic characteristics. The South Caucasus region, which has been dominated by various authorities throughout history, has been under Russian dominance in the 18th century. After the Soviet withdrawal, the question of who would fill the gap of power and influence in the South Caucasus emerged. The power struggle in the South Caucasus, which is the focus of global and regional powers due to its own energy resources and geopolitical position, contributes to the destabilization of the region. Conflicting security interests and established alliances are causing polarization in the region. As a natural consequence of this, the conflict area in the South Caucasus is gaining a global dimension.