Türk ve Irak hukuklarındaki kefalet sözleşmesi düzenlemelerinin karşılaştırılması
A comparison of bail contract regulations in Turkish and Iraqi laws
  1. Tez No: 492983
  2. Yazar: SHAYMAA ROSTAM KHORSHEED ZANGANA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN SAMİ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kefalet sözleşmesi, kefalet, karşılaştırmalı olarak kefalet sözleşmesi, Contract of Bailment, Bailment, A Comparison of Bailment Contract
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kefalet sözleşmesi iktisadi hayatta sıklıkla rastlanan şahsi teminat sözleşmelerinden biridir. Kefalet sözleşmesi, bir kimsenin asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde bu borçtan kişisel olarak sorumlu olmayı alacaklıya taahhüt ettiği sözleşmedir. Bu çalışmada, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve Irak Medeni Kanunu'nda karşılaştırmalı olarak genel hatlarıyla kefalet sözleşmesi ile ilgili düzenlemeler irdelenmektir. Her iki hukuk arasındaki farklılık ile benzerlikler gösterilmektedir.“Türk ve Irak Hukuklarındaki Kefalet Sözleşmesi Düzenlemelerinin Karşılaştırılması”başlığını taşıyan bu tez dört bölümden oluşup, ilk bölümde kefalet sözleşmesi hakkında genel bilgiler verilip, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve Irak Medeni Kanunu ile kefalet sözleşmesinin tanımı ve özellikleri, ilgili kanunlar kapsamında karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. İkinci bölümde kefalet sözleşmesinin türleri, kuruluşu, kefil olma ehliyeti ve kefalette eşin rızası karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Üçüncü bölümde, kefalet sözleşmesinin hükümleri; kefilin sorumluluğunun kapsamı, kefil ile alacaklı arasındaki ilişki, kefil ile borçlu arasındaki ilişkiyle ilgili hükümler karşılaştırmalı olarak açıklanmaya çalışılacaktır. Dördüncü bölümde ise, kefaletin asıl borca bağlı olarak sona erme sebepleri ve kefaletin kendine özgü sona erme halleriyle ilgili hükümler karşılaştırmalı olarak açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The bailment contract is one of the personal collateral agreements that are often found in the economy. The bailment contract is a contract in which a person pledges to be liable as a person to the debtor if he can not pay the debt. This study comprehensively examines the arrangements related to the bailment contract in general terms in the Turkish Obligations Code No. 6098 and the Civil Code of Iraq. Similarities and differences are shown between the two laws. This thesis, which has the title of“Comparison of Bailment Contract Regulations in Turkish and Iraqi Laws”, consists of four chapters, giving general information about the bailment contract in the first part and the definitions and characteristics of Turkish Obligations Code numbered 6098 and Iraqi Civil Code and will be handled comparatively. In the second part, the types of bailment contract, establishment, guarantor's credential to be guarantor, and approval of mate will be handled comparatively. In the third chapter, the provisions of the bail contract; the scope of the guarantor's liability, the relationship between the guarantor and the creditor, the relationship between the guarantor and the debtor will be tried to be explained comparatively. In the fourth section, the reasons for the termination of the bail depend on the actual disbursement, and the provisions relating to the specific ending status of the bail will be explained comparatively.