Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Adölesan Kısa Formu'nun uyarlama çalışması
Trait Emotional Intelligence Questionnaire–Adolescent Short form adaptation study
  1. Tez No: 492991
  2. Yazar: ESRA ERGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE DEVECİ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka Kişilik Özelliği-Adölesan Kısa Formu (TEIQue-ASF), Duygusal Zeka Kişilik Özelliği, The Trait Emotional Intelligence-Adolescent Questionnaire Short Form (TEIQue-ASF), Trait Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı; Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Adölesan Kısa Formu'nun Türkçe uyarlamasını yapmaktır. Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Adölesan Kısa Formu'nun uyarlamasının yapıldığı araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokul ve liselerde eğitimine devam eden 11-17 yaş 1224 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya 7 tane ortaokul ve lise dahil edilmiştir. Bu okullar; Mehmet Beğen Ortaokulu, Alâeddin Keykubat Ortaokulu, Selçuklu Atiker Ortaokulu, Selçuklu, Atatürk Anadolu Lisesi, Konya Lisesi, Karatay Tes-İş Anadolu Lisesi, Meram Anadolu Lisesi'dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği, Olumlu-Olumsuz Yaşantı Ölçeği, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği- Adölesan Kısa Formu (TEIQue-ASF) kullanılmıştır. Veri toplama araçları ile elde edilen verilerin analizi SPSS 18.0 ve AMOS 19.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Adölesan Kısa Formu (TEIQue-ASF) uyarlama çalışmasında; ortalama, standart sapma, ranj, basıklık,çarpıklık, minimum ve maksimum puan değerleri hesaplanmış, geçerliğin hesaplanmasında; kapsam geçerliği, görünüş geçerliği, dil geçerliği, ölçüt bağımlı geçerliği ve yapı geçerliği yapılmış; güvenirliğin hesaplanmasında iç tutarlılık ve test tekrar test güvenirliği kullanılmıştır. Analizler sonucunda, TEIQue-ASF'nin araştırmada kullanılan diğer ölçeklerle ile arasındaki ilişkinin pozitif yönde anlamlı olduğu saptanmıştır. Yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi sonucu da ortaya çıkan 15 maddeden oluşan 4 faktörlü Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Adölesan Kısa Formu (TEIQue- ASF)'nun uygulandığı örnekleme kabul edilebilir uyum gösterdiğine ilişkin önemli kanıtlar sağladığı ortaya çıkmıştır. Tüm bu istatistiki analizler ışığında TEIQue-ASF'nin psikometrik özelliklerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to adapt the Trait Emotional Intelligence-Adolescent Questionnaire Short Form (TEIQue-ASF) to Turkish. A general survey method was used in this study which aimed to adapt the Trait Emotional Intelligence - Adolescent Questionnaire Short Form. 1224 students between the ages of 11 and 17 who were enrolled in secondary and high schools affiliated with Konya Directorate of National Education during the academic year 2016-2017. The study included 7 secondary and high schools, which are Mehmet Beğen Secondary School, Alâeddin Keykubat Secondary School, Selçuklu Atiker Secondary School, Selçuklu Atatürk Anatolian High School, Konya High School, Karatay Tes-İş Anatolian High School, Meram Anatolian High School. The Personal Information Form, the Adolescent Subjective Well-Being Scale, the Scale of Positive and Negative Experience and the Trait Emotional Intelligence-Adolescent Questionnaire Short Form (TEIQue-ASF) were used as data collection tools in this study. The data collected were analysed using SPSS 18.0 and AMOS 19.0 programs. In this study of adapting the Trait Emotional Intelligence Adolescent Questionnaire Short Form (TEIQue-ASF), the average, standard deviation, range, kurtosis, skewness, minimum and maximum score values were calculated. The content validity, face validity, language validity, criterionreferenced validity, and construct validity were used to calculate the validity. The reliability was calculated using internal consistency and test-retest method. As a result of the analyses, the relation between the TEIQue-ASF and the other scales used in the study was found to be positively meaningful. At the end of the exploratory factor analysis, the Trait Emotional Intelligence - Adolescent Questionnaire Short Form (TEIQue-ASF), which includes 4 factors and 15 items, was applied to a sampling and there was strong evidence that it proved an acceptable adaptation. In the light of all these statistical analyses, it was concluded that the psychometric features of the TEIQue-ASF were at acceptable levels.