Eğitim hizmetleri pazarlamasında sosyal medyanın etkisi: Konya'daki devlet ve vakıf üniversitelerinin uygulamalarının karşılaştırılmasına yönelik bir araştırma
The effect of social media on the educational services marketi̇ng: A research on the comparison of state and foundation universities in Konya
- Tez No: 492990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Hizmetleri Pazarlaması, Sosyal Medya, Education Services Marketing, Social Media
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Günümüzde sosyal, ekonomik ve teknolojik yapıda meydana gelen değişimler ve gelişmeler pazarlama ilke ve stratejilerinin değişimini ve gelişimini de zorunlu hale getirmiştir. Dolayısıyla sosyal medya insanların günlük rutin ilgi alanları arasında yer almış ve gün geçtikçe daha çok insanın boş zamanlarını geçirdiği eğlenceli araçlar bütünü haline gelmiştir. Sosyal medyanın kullanımının artan gücü ile birlikte üniversitelerin hedef kitlelerine eğitim hizmetini, sosyal ve ekonomik anlamda doğru bir şekilde ulaştırabilmesi ve anlatabilmesi için yeni pazarlama stratejilerini oluşturmaları yönünde zemin hazırlamıştır. Eğitim hizmetleri pazarlaması son dönemlerde hem devlet hem de vakıf üniversiteleri adına önemli bir durum halini almıştır.Ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin kuruluş sayılarındaki artış üniversiteler arası rekabeti de ardından getirmektedir. Bu rekabette başarı sağlamak için hedef kitle olan öğrencilerin üniversite tercihinde nelere dikkat ettiğinin bilinmesi gerekir. Çalışmanın teori bölümünde pazarlamanın tanımı, eğitim hizmetleri pazarlaması, sosyal medya ve sosyal medya pazarlaması konuları ile ilgili bir konu taraması yapılmıştır. Araştırma bölümünde ise, Konya'da bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde farklı alanlarda öğrenim gören ve sosyal medya kullanan öğrencilere anket uygulaması yaptırılarak eğitim hizmetleri pazarlamasında sosyal medyanın etkisi incelenmiştir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ele alınarak yapılan bu araştırmada geçerli olan 1251 anket formu elde edilmiş ve elde edilen bu veriler SPSS 21 programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Tanımlayıcı istatistikleri; Faktör Analizi, Kruskal Wallis H, Mann-Whitney U, Kolmogrov Smirnov, Basit Regresyon Analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda üniversitenin üç büyük ilde yer alması, üniversitenin teknolojiye verdiği önem, ulaşım kolaylığı, burslar/harçlar, üniversitenin yurtiçi sıralaması, bilimsel araştırmalar ve projeler, sağlık hizmetleri en önemli faktörler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca sosyal medyanın eğitim hizmetleri pazarlamasını önemli ölçüde etkilediği ortaya koyulmuştur. Elde edilen sonuçların rekabet halinde olan devlet ve vakıf üniversitelerinin tanıtım dönemlerinde strateji geliştirme konusunda fayda sağlayacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
At the present day, social, economic and technological changes and improvements compels the change and improvement of marketing principals and strategies. So that, social media takes in part in people's Daily activities and by the day, it is become vehicle used by more people. Together with the increasing strength of social media usage lays the ground work for creation to new marketing strategies for proper trajection and explanation of educational services to target group of universities. Educational services marketing have been became important thing for both governmentand Vakıf Universities recently. Increasing the numbers of university has it strain competition between goverment university and Vakıf university. For being successful in the competition, it must be known which subjects the student stake care in theuniversity preference. In theory part of the study literatures canning was done about the subject on description of marketing, educational services marketing, social media and social media marketing. In the investigationpart, affection of social media on the educational services marketing was in vestigational by conducting a survey on the students who study in the different departments of the governmentand Vakıf universities in Konya anduse social media. In the investigation, whic hwas done by resting the simple for tuitous, sampling method, 1251 valid survey sheet were gainedand the data were commented by analyzing in SPSS 21 programme. Descriptive statistics; Factor Analysis, Kruskal Wallis H, Mann-Whitney U, Kolmogrov Smirnov, Simple Regression analysis were done. Int here sult of analysis, taking place in three big cities, giving importan cetotecnology, easy transportation, scholar ship, charge, the domestic gradation, scientific research and projects, health services were identified as the mostim portant factors of the university. It is also expressed that social media effects the educational services marketing significantly. It is predicted that the results will be use ful for improving strategy on the advertising of the governmentand Vakıf universities whic hare in competition.