Kadına yönelik şiddet olaylarında sosyal medyada nefret söyleminin yeniden üretimi: Helin Palandöken cinayeti örneği
Reproduction of hate speech in social media in violence against women: Murder of Helin Palandöken sample
  1. Tez No: 493007
  2. Yazar: FATMA KÜBRA ASTAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN HAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Sosyal Medya, Nefret Söylemi, Ötekileştirme, İçerik Analizi, Violence Against Women, Social Media, Hate Speech, Alienation, Content Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünyada ve Türkiye'de şiddet her geçen gün artarak devam etmektir. Şiddetin bir numaralı mağdurları ise kadınlardır. Kadına yönelik şiddetin ele alındığı bu çalışmanın literatür kısmında toplumsal cinsiyet kavramı bağlamında ataerkil yapılanma ve şiddetin tanımı ile şiddeti ortaya çıkaran etkenler ele üzerinde durulmuştur. Şiddeti günümüzde daha da görünür hale getiren yeni medya bu çalışmanın inceleme alanını oluşturmaktadır. Çalışmada, kadına yönelik şiddet olayına örnek olarak Helin Palandöken cinayeti sonrasında sosyal medyada üretilen içerikler, nefret söylemi ve ötekileştirme bağlamında incelenmiştir. Sosyal paylaşım sitelerinden en çok kullanılan Facebook, Twitter ve Instagram'da Helin Palandöken cinayeti sonrası yapılan yorumlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda kadına yönelik şiddet olayına tepki olarak paylaşılan içeriklerde nefret söyleminin üretildiği, eril dil ve cinsiyetçi küfür dilinin yeniden üretildiği tespit edilmiştir. Çalışmada sosyal paylaşım sitelerinden yapılan yorumlarda kadına yönelik şiddetin yine bir kadın üzerinden nefret söylemi üretilerek eleştirildiği ve ötekileştirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vilonce is increasing gradually everyday in Turkey and the World. Women are the top victims of violence. In literature section of this study, on violence against women, is discoursed the patriarchal structure in the context of gender concept and the factors which create violence and the definition of it. The investigation area of the study is new media that make more visible the violence nowadays. In this study, is analysed the contents in the context of hate speech and alienation was revealed in social media after the murder of Helin Palandöken as a sample of violence against women. The comments are examined made after the murder of Helin Palandöken in the most popular social networking sites Facebook, Twitter and Instagram by content analysis method. According to findings of the study, hate speech, masculine way of speaking and sexist profane language were reproduced in the contents were shared for reaction to the violence against women. In the comments were made in social networking sites, violence against women were criticized and alienated by producing hate speech again on a woman.