Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ile tüketici satın alma davranışları arasındaki ilişki: Kadın tüketiciler üzerine bir araştırma
Relationship between corporate social resposibility and consumer purchases: A research on women consumers
  1. Tez No: 493043
  2. Yazar: KÜBRA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Kadın tüketici, Satın alma davranışı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde yaşam koşullarının farklılaşması, kadının iş hayatında daha aktif rol alması onun finansal gücünü artırmış ve buna bağlı olarak satın alma alışkanlığını da değiştirmiştir. Bu anlamda kadın tüketicilerin satın alma sıklığında da bir artış meydana gelmiş bu durum kadınlara yönelik pazarlama faaliyetlerini de etkilemiştir. Zamanla kadın tüketicilerin ihtiyaçlarının artması ve beraberinde bu ihtiyaçları giderme nokta-sındaki davranışları pazarlamacılar tarafından araştırılıp sorunlara uygun çözümler bu-lunmaya çalışılmıştır. Geçmişten günümüze değişen şartlar beraberinde kadın tüketicilerin de işletme-lerden beklentilerini farklılaştırmış ve işletmeleri topluma ve çevreye karşı duyarlı bir kuruluş olmaya zorlamıştır. Bu anlamda işletmeler topluma karşı sorumlulukların bilin-cinde davranmalı ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmeli aynı zamanda çevre-siyle olumlu ilişkiler kurup sosyal bir anlayışla hareket etmelidir. Rekabet ortamında işletmelerin sorumlulukları sadece yatırımcılara değil aynı zamanda işletmenin her türlü karar ve faaliyetinden etkilenen herkese karşıdır. Bu anlamda kadın tüketiciler satın alımlarda eskisinden daha hassas davranmakta sosyal yönden duyarlı olan işletmelerin ürünlerine yönelmektedir. Kadın tüketicilerin sosyal yönden duyarlı kuruluşlara yönel-mesi beraberinde kuruluşları da sosyal anlamda bir takım uygulamalara zorunlu kılmıştır. İşletmeler kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarıyla çevreye karşı duyarlı ol-duğu imajı verir ve bu yönde toplumsal hassasiyetini sosyal sorumluluk uygulamalarıyla gösterir. Özellikle kadın tüketicilerin çevre bilinciyle hareket eden ve imajını bu yönde güçlendiren kuruluşlara karşı bakış açısını ortaya koymak ve sosyal sorumlu işletmelere yönelik hassasiyetin satın alımlarını ne şekilde yönlendirdiğini belirlemek önem arz etmektedir. İşletmeler kadının iş hayatındaki efektif rolünü ve buna bağlı olarak satın alım gücünün artmasını göz önünde bulundurarak kadın tüketicilerin istek ve beklentisini göz önüne almalı sosyal çalışmalarını bu yönde düzenlemelidir. Bu tez çalışmasıyla günümüzde giderek önemi artan ve birçok kurum tarafından da önemsenen halkla ilişkiler faaliyeti olarak sürdürülen kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının, 18-60 yaş arası kadın tüketicinin satın almaya teşvik eden yönlerini ortaya koymak ve buna bir bakış açısı getirmek hedeflenmiştir. Bu doğrultuda sosyal sorumlu işletmelere yönelik kadın tüketicilerin düşüncelerini ortaya koymak amaçlanmış ve bu doğrultuda satın alma davranışına olan yönelimi, kadın tüketicilerin demografik özelliklerine göre incelenmiştir. Çalışma kapsamında literatür taraması yapıldıktan sonra, 18-60 yaş arası kadın tüketicilerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarına yönelik düşüncelerini belirlemek ve bu düşüncelerin demografik özelliklere göre satın alımları ne yönde yönlendirdiğini ortaya koymak için saha araştırması yapılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk iki bölümü teorik üçüncü bölümü ise uygulama kısmından oluşmaktadır. İlk bölümde kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ve işletmelerde sosyal sorumluluk uygulamalarıyla ilgili kavramlara yer verilmiş, ikinci bölümde kadın tüketici yönünden satın alma davranışları ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının kadın tüketici satın alma davranışlarına yönelik düşünceleri belirlemek amacıyla yapılan saha araştırmasının bulgularına ve yorumlarına yer verilmiştir. Ulaşılan bulgular; kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı içinde hareket eden işlet-melerin kadın tüketicilerle bu yolla olumlu bir bağ kurduğunu ve bu da kadın tüketicinin sosyal sorumlu işletmelerin ürünlerini sosyal sorumlu olmayan işletmelerin ürünlerine göre daha fazla satın alma davranışı sergilediklerini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları kadın tüketicide olumlu düşünce oluşturmakta bu durum da satın alımlara olumlu yönde yansımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the differentiation of living conditions, the fact that women take a more active role in business life has increased her financial power and accordingly changed her buying habits. In this sense, there has also been an increase in the frequency of female consumers purchasing, which has affected the marketing activities for women. Over time, the needs of women consumers have increased and, along with the need to address these needs, marketers have searched for and tried to find solutions to the problems. Along with the ever-changing circumstances of the past, women consumers have differentiated their business-to-business expectations and forced businesses to be an organization that is responsive to the environment and to society. In this sense, businesses should behave in an awareness of their responsibilities towards collecting, and should carry out their work in this direction, and at the same time should act positively with the environment and act with a social understanding. The responsibilities of businesses in a competitive environment are not only for investors but also for everyone affected by any decision or activity of the operator. In this sense, women consumers tend to be more sensitive than their old counterparts during purchases, and they tend to products of businesses that are sensitive to the social side. Women's consumers are directed towards sensitive organizations from the social side, and their organizations are obliged to implement a number of social applications. With its corporate social responsibility practices, businesses give an image that is sensitive to the environment and shows social sensitivity through social responsibility applications. In particular, it is important to identify the perspective of women consumers acting in an environmentally conscious manner and to strengthen their image in this area, and to determine the extent to which sensitivity to socially responsible businesses affects their purchases. Businesses should organize their social work which should take into account the desire and expectation of women consumers considering the effective role of women in their business life and accordingly the increase of purchasing power. With this thesis study, it is aimed to reveal the points of encouraging the purchase of female consumers between the ages of 18-60 by bringing corporate social responsibility practices, which have been increasingly important and increasingly important by many institutions, as a public relations activity. In this respect, the effects of women 's thoughts and beliefs on women' s consumer buying behaviors in relation to social responsibility practices and businesses regulating these practices have been examined according to the demographic characteristics of female consumers. Within the scope of the study, after the literature survey was conducted, field research was conducted to measure the beliefs and beliefs of 18-60 year old female consumers about their corporate social responsibility practices and to show how these beliefs affect their purchases. The first two parts of the study consisting of three parts consists of the theoretical third part and the application part. In the first chapter, the concept of corporate social responsibility and concepts related to social responsibility activities in the enterprises are given. In the second part, the purchasing behaviors in terms of women consumers are discussed. In the third part of the study, findings and interpretations of the field research conducted to determine the thoughts and beliefs of corporate social responsibility practices on female consumer purchasing behaviors were included. Findings reached; operating in the corporate social responsibility sense, establishes a positive link with female consumers in this way, indicating that female consumers are more likely to purchase products of socially responsible firms than products of non-socially responsible firms. At the same time, corporate social responsibility practices create positive thoughts and beliefs in the female consumer, which in turn reflects positively on purchases. Keywors: Corporate social responsibility, Women consumer, Purchasing behavior