Dönem sonu çalışmalarının TMS-TFRS ve V.U.K. açısından incelenmesi: Bir üretim işletmesinde uygulama
The assessment of period-end procedures in terms of Turkish accounting standarts (TAS)-Turkish financial reporting standarts (TFRS) and tax procedure law: An application in a manufacturing company
  1. Tez No: 493045
  2. Yazar: HİLMİ ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ KARASİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, Vergi Usul Kanunu, Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları, Turkish Accounting/Financial Reporting Standarts, Tax Procedure Law, Period-End Accounting Studies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde sermayenin küreselleşmesi sonucu mali tabloların düzenlenmesinde ve sunuluşunda uluslararası düzeyde muhasebe standartları yayınlanmıştır. Sermaye piyasalarındaki gelişmelerin yanında ülkelerin kendi özellikleri ve ihtiyaçlarına göre belirlemiş oldukları muhasebe sistemleri yetersiz kalmıştır. Bu bağlamda diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de Uluslararası Muhasebe Standartları/Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına(IAS/IFRS) uyum sağlamak amacıyla Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları(TMS/TRS) yayınlanmıştır. Bu tez ile dönem sonu çalışmalarında Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanunu farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde muhasebe standartları hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde envanter ve değerleme konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde TMS/TFRS ve VUK dönem sonu uygulamaları karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışma konusuna ilişkin örnek uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the globalization of the capital, today accounting standarts that have international level has published in arrangement and presentation of financial statements. Besides the developments in the capital markets, the accounting systems in which the countries have determined according to their own characteristics and needs are insufficient. In this context, Turkish Accounting Standards / Turkish Financial Reporting Standards(TMS / TRS) have been published in order to comply with International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards(IAS/IFRS) in our country as it is in other countries. With this thesis, it is aimed to examine the differences between the Turkish Accounting Standards and the Tax Procedure Law in the period-end studies. In the first part of the study, general information about accounting standards is given. In the second part, inventory and valuation issues are discussed. In the third part, TMS/TFRS and VUK period-end applications are compared. In the fourth part, a sample application was made about the study topic.