Hazır giyim ürünlerinin kalite kontrolünde görüntü analiz yönteminin kullanılması
Using image analysis methods in quality control of ready-made products
- Tez No: 330185
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır giyim ürünleri, görüntü analiz yöntemi, kalite kontrol, Ready-madeProducts, Image Analysis Methods, Quality Control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hazır giyim işletmelerinde bitmiş ürününün kalite kontrolü operatörler tarafından subjektif yöntemlerle yapılmaktadır. Gözle görülür hataların belirlenmesi için deneyimli ve bu işlem için özel olarak eğitilmiş bir operatör, kendisine verilen eğitim ve edindiği deneyime dayanarak kontrol sırasında fark ettiği hataları tespit eder ve mümkün olanları giderir ya da daha sonra giderilmesi için işaretler. Ürünün kalitesi hakkındaki karar; müşterinin belirlediği sınırlar veya deneyimler sonucu elde edilen kriterlerile karşılaştırılmasına dayanılarak verilir. Ancak insan, kontrol sırasında ve karar aşamasında hatalara, zaman ve kalite kayıplarına sebep olabilecek bazı zaaflara sahiptir. Dikkat kaybı, yorgunluk, iş yetiştirme stresi gibi etkenler kalite kontrolün niteliğini etkilemektedir. Bu noktalardan yola çıkarak gerek maliyet gerekse yapılan kontrollerin güvenilirliği ve uluslararasıkabul edilebilirliği açısından üretici ve müşteri arasında karşılıklı güven sağlayıcıobjektif, hızlı ve ekonomik kontrol sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılması bir zorunluluk halini almıştır.Günümüzde tekstil ve hazır giyim sektöründe çeşitli ürünlerin kontrollerinde, hızlı ve etkin bir yöntem olarak görüntü analiz sistemleri kullanılmaktadır. Literatürde lif, iplik ve kumaş yüzeylerinde yapılmış olan çalışmalar bu yöntemin verimliliğini vurgulamaktadır.ivGörüntü analiz yöntemiyle yapılacak olan kalite kontrol ile insan gözünün ve elinin yapabileceği hatalar sıfıra indirgenerek kalitenin istenen standartları sağlaması mümkün olacak, kalite düzeyinin sağlanması ve operatör sayısının azalması ile maliyetler düşecektir.Bu araştırmanın amacı, hazır giyim sektöründe, son kontrol aşamasına gelmiş olan ürünün, kalite kontrol işleminde kumaş ve ölçüm hatalarının görüntü analiz yöntemiyle tespit edilebilirliğinin belirlenmesidir.Araştırmada deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma, laboratuvar ortamında hazırlanan sistemin çeşitli uygulamalarla geliştirilmesiyle, hazır giyim işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama, X Giyim?de yapılan ön çalışmaların ardından, YGiyim?de, işletmenin ürettiği 38 beden sıfır yaka, kısa kollu beyaz tişörtlerden tesadüfi olarak seçilen 43 ürün üzerinde yürütülmüştür. Uygulamalarda kullanılan, bu araştırma için yazılmış ve geliştirilmiş olan görüntü işleme programının, örneklem grubun özelliklerine ve kalite kontrol parametrelerine uygun olması esas alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; hazır giyim ürününün kalite kontrolü için geliştirilen sistemde görüntülerin elde edilmesi için çözünürlüğü 640x480 / 1024x768 piksel olan dijital kamera ve görüntü işleme için Windows ortamında çalışan Matlab Programı kullanılmıştır.Görüntü analiz yöntemiyle yapılan kalite kontrol sonuçları incelenmiş; geliştirilen program ile belirlenen ölçüm sonuçları operatörler tarafından yapılan ölçüm sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ölçüm sonuçları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla ikili gruplarda parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Bağımlı değişkenler arasındaki ölçümler karşılaştırılırken normal dağılmayan değişkenlerde WilcoxonSign Test uygulanmıştır.Bulgular; programın hazır giyim ürünlerinden biri olan tişörtün kalite kontrolünde kullanılmasının etkin olduğunu göstermiştir. Elde edilen veriler ölçü kontrolünde sapmaların tolerans sınırları içinde olduğunu göstermektedir. Bu da programın etkinliği açısından önemli bir gösterge olarak dikkat çekmektedir. Örneklem grubun kumaş hatalarının kontrolünde de programın etkin olduğu, hataların tespit vedildiği görülmüştür. Ayrıca kameranın çözünürlüğünün ve aydınlatmanın kumaş hatalarının tespitinde etkili olduğu saptanmıştır Sonuç olarak, bugüne kadar yapılan çalışmaların ışığında, bitmiş hazır giyim ürünlerinin kalite kontrolünde bir ilk olarak görüntü analiz yönteminin kullanılabileceğinin belirlendiği bu çalışma, literatürde yeni bir kalite kontrol yöntemi olarak yer alacak, sektörde benzeri çalışmalar için bir örnek teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
The quality control of the final product in the ready-made industry, is made by operators with their own subjective methods. The operators are trained experts who are quite experienced to detect quality violations and fixed the ones when possible or mark them to be corrected by the related party. The decision about the quality of the product is given according to the practical limits those imposed by customer, or the upper limits specified based on experiences.Whereas operators as the human beings has some weaknesses which could cause faults that could lead to lack of quality and waste of time when they detect the defects and decide about quality control violations. The factors such as gradually loose of attention, fatigue and stress could affect the efficiency of quality control which is made by human beings who might be subjected to these effects easily. Based on these while considering costs, reliability and international acceptance of the quality controls, it becomes necessary to develop and use of obcetive, quick and economic new systems and mechanisms to establish mutual trust between producers and customers. Today, in textile and ready-made industry image recognition and analysis systems are being used as fast and effective methods to control of the products. Studies highlight the effectiveness of this methods for fiber, yarn and fabric surfaces that are being controlled by these image recognition and analysis systems By using image analysis methods in quality control of ready-made products it will be possible to avoid the human defects and provide the required standards of viiquality. Quality control process will be done in less time; cost will be reduced by ensuring the quality levels and decreasing number of operators.The purpose of this study is to investigate and specify the defects in textile and measurements by image processing/analysis in the last phase of quality control of ready-made products.The study is mainly based on trial methods. System developed in the laboratory and final test and trials were conducted in the ready-made industry facility. Preliminary studies were done in the X Giyim with t-shirt samples and research studies is conducted in the Y Giyim where 43 random basic, white, 38 size t-shirt of their production were chosen and inspected. An image processing software developed specially for this application was used in both phases. The software is developed according to specifications and quality control parameters of the sample groups.For the data acqusition, 640x480 / 1024x768 resolution digital camera was used and the image is prosessed using Matlab® software on a computer with MS Windows® operating system.Quality control results of the image prosessing system is investigated and compared with the quality control which is done by human operator?s eye inspection. The Wilcoxon Mann-Whitney Test, is one of the most powerful of the nonparametric tests for comparing two populations, is conducted to find the differences between the two quality control methots.Results indicate that image processing software system is quite effective in the quality control of t-shirts which is one of the major ready-made industry products. Acquired data shows that the deviations in the quailty control is within the tolerances when the image processing ssytem is used. This is an important indicator for the image processing system?s effectiveness. In the case of examining the fabric defects in the sample groups, the image processing system is also seen to be quite successful and the defects were identified. When working with sample groups, it is seen that the resolution of the digital camera and the light illumination is very important for correct results.viiiAs a final result, throughout the works already conducted within the literature, this study shows clearly that the image analysis methods can be used in the quality control of products of the ready-made clothing industry. Therefore this study will take its place in the literature as a new quality control method and will make a basis for further studies in this field.