Hamzanâme (5.cilt II. kısım) (İnceleme-metin-sözlük)
Hamzanâme (5. volume II. part) (Analysis-text-dictionary)
  1. Tez No: 493079
  2. Yazar: ABDULLAH KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14. Yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamza-name, Hamzavi, 14th century, Old Anatolian Turkish
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
14. yüzyıl şairlerinden olan Ahmedî'nin kardeşi Hamzavî tarafından kaleme alınan Hamzanâme, Anadolu sahasında gerek gramer gerek halk edebiyatı açısından içinde zenginlikler barındıran nadide eserler arasındadır. Edebiyatımızda sade nesre güzel bir örnektir. Üzerinde çok fazla araştırma yapılmamış olan bu eserin günümüzde bilinen yetmiş iki cildi vardır. Biz de bu çalışmamızda Hamzanâme'nin 85 varak olan beşinci cildin II. kısmını ele aldık. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
Hamza-name written by Hamzavi, who is the brother of the famous poet Ahmedi in the 14th century, is one of the rich and unique literary work in terms of both grammar and folk literature in Anatolian region. This literary work, which hasn't so many studies on it, consists of 72 volumes known at the present time. In the study, the second part of volume the fifth, including eighty-five sheets, has been analyzed. In the first place, the text has been transcripted. In the end, a comprehensive dictionary reflecting the entire vocabulary of the text has been created.