İlkokul öğrencilerinin matematik öğrenme güçlüğünün sınıf öğretmenlerinin gözlem ve deneyimlerine göre incelenmesi
Analysis of primary school students' mathematics learning disabilities according to their teachers' observations and experiences
- Tez No: 493092
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, öğrenme güçlüğü, matematik öğrenme güçlüğü, Primary school students, learning disabilities, mathematics learning disabilities
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Araştırmanın konusu olan matematik öğrenme güçlüğü (MÖG) hakkında alanyazında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu güçlüğün ve bu güçlüğü yaşayan bireylerin özelliklerinin farkında olunması, erken tanı ve bireye uygun müdahale programlarının hazırlanmasında sınıf öğretmenlerinin önemi büyüktür. Bu bağlamda, alana yapılacak katkı ve sınıf öğretmenlerinin MÖG hakkındaki farkındalıklarının ortaya konması amacıyla bu araştırmanın amacını; ilkokul öğrencilerinin matematik öğrenme güçlüğünün sınıf öğretmenlerinin gözlem ve deneyimlerine göre ortaya konması oluşturmaktadır. Bu araştırmada durum çalışma deseni kullanılmıştır. Araştırma Batman ilinde görev yapan, 2, 3 ve 4. sınıfları okutan, sınıflarında MÖG tanısı almış ya da MÖG olduğu düşünülen öğrencileri olan 79 ilkokul öğretmeniyle yapılmıştır. Verileri elde etmek amacıyla görüşme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Belirlenen temalar ışığında veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin, MÖG' ne dair mesleki bilgilerinin yeterli olmadığı görülmektedir. Sınıf öğretmenlerinin tamamına yakını, MÖG' ü için kullanılan“diskalkuli”terimini daha önce duymadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin MÖG ve öğrenme güçlüğüne dair birçok kavram yanılgısına sahip olduğu görülmektedir. Ancak sınıf öğretmenleri, MÖG olan bireylerin kişisel özelliklerine ve akademik becerilerine dair kayda değer görüşler belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
There is not sufficient work on the MLD which is the subject of this study. Class teachers are of great importance in being aware of this difficulty and the characteristics of the individuals experiencing this difficulty and in the preparation of early diagnosis and intervention programs appropriate to the individual. In this context, in order to demonstrate the contribution to the field and the awareness of classroom teachers about the MLD, the aim of this research is to reveal the difficulty of learning the mathematics of elementary school pupils according to the observations and experiences of their class teachers. A case study pattern, was used in the research. The study was conducted with 79 elementary school teachers, who are working in Batman and teaching 2nd, 3rd and 4th classes and who have students diagnosed with or are thought to have MLD in their classrooms. A interview method was used to obtain the data. The collected data were evaluated by content analysis method. The data were analyzed in the light of the determined themes. As a result of the research, it is seen that classroom teachers do not have sufficient professional knowledge about the MLD. Almost all of the class teachers stated that they did not hear about the term“dyscalculia”used for the MLD before. It was also evident that classroom teachers were misinformed about many concepts of MLD and learning difficulties. However, classroom teachers stated noteworthy opinions on the personal characteristics and academic skills of individuals with MLD.