Üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan öğrencilerin bilimsel hayal güçleri
Scientific imaginations of gifted and non-gifted students
- Tez No: 493095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT AHMET KIRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Hayal Gücü, Üstün Yetenekli Çocuk, Üstün Yetenekli Olmayan Çocuk, Scientific Imagination, Gifted Student, Non-Gifted Student
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Öğrenciler fen kavramlarıyla daha eğitim yaşantılarına başlamadan tanışırlar. Öğrendikleri fen kavramlarıyla ilgili bir problemle karşılaştıkları zaman bilimsel hayal güçlerini ortaya çıkarırlar. Bu çalışma ile üstün yetenekli öğrenciler ile üstün yetenekli olmayan öğrencilerin aynı problemler karşısında ortaya çıkan bilimsel hayal güçlerini karşılaştırmak amaçlanmaktadır. Çalışmada üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan öğrencilerin bilimsel hayal gücü düzeylerinin tespiti için her bir öğrenciye üç açık uçlu soru sorulmuştur. Bu sorular hakkında hayal güçlerini kullanarak çizim yapmaları istenmiş ve daha sonra yaptıkları bu çizimleri açıklamaları için çizim kâğıtlarının arka kısmına açıklamaları yazmaları istenerek yapılmıştır. Araştırmada kullanılan soruların seçiminde literatürde bu alanda yapılan çalışmalar dikkate alınmış ve üstün zekâlıların eğitimi konusunda bu alanda yetkin iki öğretim üyesinin görüşleri alınmıştır. Çalışmada elde edilen veriler; bilimsel yaratıcılık (akıcılık, esneklik ve orijinallik), bilimsel verimlilik (bilimsel gerçeklik, yaratma, türetme), bilimsel duyarlılıklarına (duygusal anlama, hayal etme deneyimi) göre puanlama yapılarak analiz edilmiştir. Çizimde kullanılan etkinlik kâğıtlarının puanlaması 3 ayrı fen bilgisi öğretmeni tarafından yapılmıştır. Puanlayıcılar arası güvenirlik için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre üstün yetenekli öğrencilerin“Bilimsel Hayal Gücü”boyutunda ve tüm alt boyutlarda üstün yetenekli olmayan öğrencilere göre daha başarılı oldukları görülmektedir. Konu ile ilgili olarak üstün yetenekli ve üstün yetenekli olmayan öğrenciler için öğretmenlere ve yeni yapılacak araştırmalara ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Students meet with science before they begin their education life. Students discover their scientific imaginations when they encounter with a problem related to the physic concepts they have learned. In this study, the aim is comparing the scientific imagination of gifted children and non-gifted children when they are faced with same problems. To determine the level of imagination of gifted and non-gifted students, each student was given three open ended questions. For these questions, students were demanded to make drawings and afterwards they wrote down explanations for what they have drown on the other side of their papers. While choosing the questions which were used in the study, the examples in literature in this area were taken into consideration, and opinions of two academic members specialized in the area of education of gifted children were received. The datas obtained from the study, were analysed with a point scoring system by scientific creativity (fluidity, flexibility and authenticity), scientific productivity (scientific reality, design, derivation), scientific sensibility (sensual comprehension, imagination experience). Pointing of activity papers that were used for drawing was made by three different science teachers. Correlation analysis was made for interrater reliability. According to research findings, gifted students are better than non-gifted students in aspects of“Scientific Imagination”and all other sub-categories. Suggestions are made for teachers who works with gifted and non-gifted students, and new studies related to the subject.