Sahadan izole edilen bovine viral diarrhea virus (BVDV) suşlarının immunoplak test yardımı ile biyotip karakterlerinin (Sitopatojen-cp ve sitopatojen olmayan-wcp) saptanması
  1. Tez No: 49310
  2. Yazar: M. TANER KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bovine viral diarrhea virus, sitopatojen, sitopatojen olmayan, plak test, immunoplak test, Bovine viral diarrhea virus, cytopathogenic, noncytopathogenic, plaque assay, immunoplaque assay
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
65 6. ÖZET Araştırmada, 4 farklı işletmede ve bir mezbahada sin dirim veya solunum sistemi enfeksiyonu semptomları gösteren toplam 183 adet sığır örneklendi. Bu sığırların gaita, lökosit ve serum numunelerinde direkt ÎF ve PLA testleri ile BVDV anti jeni, serum numunelerinde ise NPLA testi ile BVDV spesifik an tikorları araştırıldı. Sindirim veya solunum sistemi enfeksiyonu semptomları gösteren ve araştırmada örneklenen toplam 183 adet sığırın 3 adedinin lökosit numunelerinde BVDV antijeni tesbit edilirken, 136 adet sığırda (% 74.3) farklı titrelerde BVDV antikoru saptandı. Gerek bu araştırmada elde edilen 3 adet ve gerekse Viroloji Anabilim dalı'nda daha önceki çalışmalarda izole ve identifiye edilen 17 adet BVDV izolatına biyotipik tayinlerinin tesbiti amacıyla Plak ve tmmunoplak test uygulandı ve tüm izo- latlar ncp BVDV biyotipi olarak tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
66 7. ÎNGÎLÎZCE ÖZET (SUMMARY) In this research, a total of 183 cattle showing digestive system and respiratory tract symptomes were sampled during the inspection of 4 various herds and of a slaughter house. Of these cattle, stool, buffy coat and serum samples were examined in order to determine the presence of BVDV antigens using direct IF and PLA assays While BVDV-spesif ic antibodies were investigated using NPLA technique in serum specimens. In leucocyte samples of three cattle showing above mentioned clinical features, BVDV antigens were detected by direkt IF and PLA test performed following cultural asolation. On the other hand, 136 (74.3 %) of 183 cattle sera have been proved to be serologically positive in vrious titreş of neutralizing antibodies against BVDV. Meanwhile, during the research, not only three virus isolated but also 17 isolates previously identified as BVDV in Virology Department were applied to plaque and immunoplaque assays, respectively. Whole viruses studied were verified as to be non-cytopathogenic biotype of BVD virus.