6. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan 'İpek yolunda Türkler' ünitesi kapsamında 'Ötüken'de elli beş gün' adlı kitabın değerlendirilmesi ve öğrenci görüşleri
Social studies lesson for grade 6 in the book the 'Silk road' under 'The Turks unit in the evaluation of' Fifty-five day windlesham and student feedback
- Tez No: 493115
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Göktürkler, Orhun Anıtları, İpek Yolu, Töre, Social Studies, Göktürks, Orhun Monuments, Silk Road, Custom
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 6.sınıf sosyal bilgiler dersi“İpek Yolunda Türkler”ünitesinde yer alan Göktürkler tarihi konusunun öğretilmesinde“Ötüken'de Elli Beş Gün”adlı kitabın öğrencilere okutularak, onların görüş ve değerlendirmelerinin alınmasıdır. Araştırma 2016-2017 Eğitim öğretim yılında Konya İli Seydişehir İlçesi Kesecik Ortaokulunda okuyan 17 öğrenci ile yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomoloji) kullanılmıştır. Yine verilerin analizinde nitel araştırma tekniklerinden betimsel analiz tekniği tercih edilmiştir. 6.sınıf öğrencilerin görüşlerini almak için öğrencilere“Ötüken'de Elli Beş Gün”adlı kitap dağıtılmış ve okumaları istenmiştir. Ayrıca 4 saatlik bir ders planı doğrultusunda kitaptan metinler seçilerek ders ders etkinliği uygulanmıştır. Daha sonra araştırmacı açık uçlu sorulardan oluşan bir anket formunu öğrencilere uygulamış ve alınan cevaplara göre öğrenci görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırma ile öğrenci görüşlerinin alınması sonucu ortaya çıkan bulgulara göre Göktürk Tarihi konusunun öğretilmesinde“Ötüken'de Elli Beş Gün”adlı kitabın değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, to read the book“Fifty-Five Days in Otuken”, than take the views and suggestions of middle school 6th grade social studies course students about the unit of their course book '' The Turks in the Silk Road'' which aims to thought ''History of Göktürk. The study was carried out with 17 students studying in Kesecik Secondary School in Seydişehir district of Konya province in 2016-2017 academic year. In this research, phenomenological research methods (phenomenology) were used. from qualitative research techniques; descriptive analysis technique was chosen for the analysis of data.In order to get the opinions of the 6th grade students, the book“Fifty-Five Days in Otuken”, was distributed to the students and students are asked to read it. In addition, the course text was selected and the lesson activity was applied in the direction of a lesson plan of 4 hours.Then the researcher applied a questionnaire consisting of open ended questions to the students and evaluated the student opinions according to the answers received. According to the findings of the research, the students' opinions were taken into consideration that the book“Fifty-Five Days in Otuken”could be evaluated when the history of Göktürk was taught.