Öğrencilerin günlük yaşamla ilişkilendirme ve algılanan problem çözme becerileri ile rutin ve rutin olmayan problem çözme becerisi arasındaki ilişki
The relationship between students' ability to transfer their science content knowledge into daily life and problem solving skills and the ability of routine and non-routine problem solving skills
  1. Tez No: 493143
  2. Yazar: DERYA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL KABLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Günlük Yaşamla İlişkilendirme, Problem Çözme, Rutin ve Rutin Olmayan Problemler, Science Education, Relating with Daily Life, Problem Solving, Routine and Non-Routine Problem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinde öğrendiklerini günlük yaşamla ilişkilendirme ve algılanan problem çözme becerileri ile rutin ve rutin olmayan problem çözme becerisi arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli ili İzmit ilçesindeki 3 ayrı ilkokulda, 4. sınıfa devam eden 202 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Serin, Serin ve Saygılı (2010) tarafından geliştirilen Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri ve araştırmacı tarafından geliştirilen Rutin Problemler Testi, Rutin Olmayan Problemler Testi ve Günlük Yaşamla İlişkilendirme Testi kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS 18 paket programı kullanılarak, korelasyon ve bağımlı gruplarda t-testi analizi yapılarak elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin rutin ve rutin olmayan problemleri çözme becerisi ile öğrendiklerini günlük yaşamla ilişkilendirme ve algılanan problem çözme becerisi arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin, Rutin Problemler Testi'nden aldıkları puanların Rutin Olmayan Problemler Testi'nden aldıkları puanlardan daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a relationship between the 4th grade primary school students' ability to transfer their science content knowledge into daily life and problem solving skills and the ability of routine and non-routine problem solving skills. In this research, correlational survey model among quantitative research methods was used. The sample of this study consist 202 primary school 4th grade students from three different primary schools in İzmit, Kocaeli. To collect the data, Problem Solving Inventory for Children which was developed by Serin, Serin and Saygılı (2010) and Routine Problems Test, Non-Routine Problems Test and Association Test with Daily Life which were developed by the researcher were used. The data have been analyzed by using SPSS 18 statistics programme. For data analysis dependent groups t-Tests were used, correlation coefficients were calculated. According the results, there are meaningful relationships between the 4th grade primary school students' ability to transfer their science content knowledge into daily life and problem solving skills and the ability of routine and non-routine problem solving skills. Findings also showed that students' scores are higher on Routine Problems Test than the scores on Non-Routine Problems Test.