Küçük hücreli akciğer kanseri hastalarında prognostik faktörlerin saptanması ve valg evreleme sistemi ile 8.tnm evreleme sisteminin sağkalım açısından karşılaştırılması
Determination of prognostic factors in small cell lung cancer diseases and comparison of valg staging system and 8.TNM staging system in terms of overall survi̇val
  1. Tez No: 493182
  2. Yazar: ASLI ERİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: küçük hücreli akciğer kanseri, prognostik faktör, evreleme, Small cell lung cancer, prognostic factor, staging
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
KHAK tüm akciğer kanserlerinin %15-20'sini oluşturmaktadır; hızlı büyümesi, erken metastaz yapma potansiyeli, başlangıçta kemoterapi ve radyoterapiye cevabının iyi olması nedeniyle, farklı bir histolojik grup olarak değerlendirmektedir. KHAK'de ilk evreleme sistemi Veteran's Administration Lung Cancer Study Group (VALG) tarafından sınırlı ve yaygın hastalık olarak tanımlanmıştır. Bin dokuzyüz seksen dokuz yılında ise International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC) tarafından evrelemede değişiklik önerilmiştir (Modifiye VALG). İki bin onaltı yılı itibariyle de IASLC tarafından KHAK için 8. TNM evreleme sistemi önerilmiştir. Çalışmamızdaki amacımız KHAK'de sağkalım açısından önemli olabilecek prognostik faktörleri araştırmak, şimdiye kadar kullanılmakta olan VALG evreleme sistemi ile yeni önerilen 8.TNM evreleme sisteminin sağkalım açısından karşılaştırmasını yapmaktır. Çalışma retrospektif olarak tasarlanmış olup, 154 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, patoloji ve radyoloji raporları, laboratuvar değerleri ve verilen tedaviler hasta dosyaları incelenerek elde edilmiştir. Alt gruplar arasındaki genel sağkalım farklılıkları log-rank, sağkalıma etki eden bağımsız değişkenler cox regresyon analizi ile değerlendirlmiştir. p değeri 40 IU/l), kötü ECOG PS (2-3), ileri VA evresi, beyin karaciğer kemik ya da adrenal metastaz varlığı ve paraneoplastik sendrom (PNS) varlığının yaşam süresini kısalttığı görüldü. Cox analizinde dadece kötü ECOG PS ve PNS varlığı yaşam süresini etkileyen bağımsız prognostik faktörler olarak bulundu. Sonuç olarak, çok değişkenli analizde VA evresi dışında, iyi bilinen prognostik faktörlerin çalışmamızda da benzer etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Bu durum hasta sayımızın yetersiz oluşu ile ilşkili olabilir. 8.TNM sistemi ve VA evreleme sistemini karşılaştırdığımızda ise 8.TNM sisteminin prognozu daha iyi gösterdiği ancak tedavi seçiminde etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SCLC accounts for 15%-20% of all lung cancer and is a distinct histological group characterized by rapid doubling time, high growth fraction, early development of widespread metastases, and dramatic initial response to chemotherapy and radiation. The Veterans' Administration Lung Study Group (VA) two-stage classification scheme has been routinely used for the clinical staging of SCLC. In 1989, the International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC) proposed a modification of the VA system. Recently, IASLC published 8th edition of the TNM classification of lung cancer. The aim of this study were to evaluate the patient characteristics, depict prognostic factors and compare the VA staging system and currently recommended 8th edition of the TNM staging system in terms of over-survival. This study is designed retrospectively; demographic data, pathology and radiology reports, laboratory investigations, information regarding local and sistemic therapies were noted from written and electronic patient records. Patient and tumor characteristics were reported descriptively. Overall-survival (OS) difference between subgroups were analysed with log-rank and factors that had independent effect on survival detected with Cox regression tests. OS data were calculated with Kaplan-Meier estimator. A p value 40 IU/l) levels, poor ECOG PS (2-3), advanced VA stage, having brain, liver, bone or adrenal metastasis, and having a paraneoplastic syndrome (PNS) had worse survival estimates. Only poor ECOG PS (p=0.007, HR 2.2 [1.2-4]), and having a PNS (p=0.004 HR 1.66 [1.02-2.7]) maintained independent prognostic effecton on survival in cox analysis. Results of our multivariate model pointed out well-known prognostic factors but not the VA stage. This may be explained with the small population size of our study and when we compare 8th TNM system and VA, 8th TNM system informs more correctly in terms of prognosis, but does not guide the treatment modality.