Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda bağlanma, duygu regülasyonu ve benlik saygısı ilişkisinin araştırılması
İnvestigation of relationship between attachment, emotion regulation and self-esteem in children with attention deficit hyperactivity disorder
- Tez No: 493193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE TUĞBA BAHADIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bağlanma, duygu düzenleme, benlik saygısı, Attention deficit hyperactivity disorder, attachment, emotion regulation, self-esteem
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda güvenli bağlanma, duygu düzenleme ve benlik saygısı parametlerini sağlıklı çocuklar ile karşılaştırmak ve DEHB olan olgularda bağlanma, duygu düzenleme ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran 8-12 yaşlar arasındaki DEHB nedeniyle daha önce hiç ilaç tedavisi almamış veya en az 6 aydır ilaç tedavisi kullanmayan 48 DEHB tanılı olgu ve sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 54 çocuk çalışmamıza dahil edilmiştir. Katılımcılar Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu- Türkçe Uyarlaması ile değerlendirildiler ve katılımcılara WISC-R testinin 4 alt testi uygulandı. Çocuklar Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği'ni (KGBÖ) ve Piers-Harris Çocuklar İçin Öz Kavram Ölçeği'ni (PHÇÖKÖ); ebeveynleri ise Duygu Ayarlama Ölçeği'ni (DAÖ) doldurdular. Bulgular: DEHB grubunda kontrol grubuna göre PHÇÖKÖ toplam ve alt ölçek puanları anlamlı olarak daha düşükken; DAÖ alt ölçek ve toplam puanları anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Gruplar arasında KGBÖ toplam puanları açısından fark yoktu. DEHB grubunda ölçekler arası korelasyonlar incelendiğinde DAÖ ile PHÇÖKÖ toplam puanı ve DAÖ ile KGBÖ toplam puanı arasında negatif yönde bir ilişki saptandı. DEHB grubunda KGBÖ toplam puanı üzerine etki eden faktörlerin lineer regresyon analizi yapıldığında DAÖ toplam puanı ile KGBÖ toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. DEHB grubunda DAÖ toplam puanı üzerine etki eden faktörlerin lineer regresyon analizi yapıldığında KGBÖ toplam puanı ile DAÖ toplam puanı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: DEHB grubunun kontrol grubuna göre duygu düzenleme güçlüklerinin daha fazla olduğu, benlik saygılarının daha düşük olduğu görülmüştür. DEHB grubunda duygu düzenleme güçlükleri ile benlik saygısı ve duygu düzenleme güçlükleri ile güvenli bağlanma arasında negatif yönde ilişki olduğu saptandı. DEHB grubunda duygu düzenlemenin güvenli bağlanmayı, güvenli bağlanmanın da duygu düzenlemeyi etkilediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the secure attachment, emotion regulation and self-esteem levels of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and healthy children, and to investigate the relationship between secure attachment, emotion regulation and self-esteem levels in children with ADHD. Materials and methods: 48 children between ages 8-12 with ADHD who applied to the Marmara University Pendik Education and Research Hospital Child Psychiatry Outpatient Clinic and who have not received medication in the past or in the last six months due to ADHD and 54 healthy control children were included in the study. Participants were evaluated by Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version-Turkish Version and were implemented 4 subtests of WISC-R. Children completed the Kerns Security Scale (KSS) and Piers-Harris Self-Concept Scale (PHSCS); parents completed Emotion Regulation Checklist (ERC). Results: Total and subscale scores of the PHSCS were significantly lower; total and subscale scores of the ERC were significantly higher in the ADHD group when compared with the controls. There was no difference between the groups in terms of the KSS total scores. Significant negative correlations were found between ERC total score with PHSCS total score and ERC total score with KSS total score within the ADHD group. When factors affecting KSS total score were assessed with linear regression analysis within the ADHD group, a significant relationship was found between ERC total score and KSS total score. When factors affecting ERC total score were assessed with linear regression analysis within the ADHD group, a significant relationship was found between KSS total score and ERC total score. Conclusion: Emotion regulation difficulties were higher; self-esteem levels were lower in the ADHD group when compared with the controls. Within the ADHD group negative associations were found between emotion regulation difficulties with self-esteem and between emotion regulation difficulties and secure attachment. Within the ADHD group it was revealed that emotion regulation affects secure attachment, and secure attachment affects emotion regulation.