Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlarda irritabl barsak sendromu sıklığı
The irritable bowel syndrome frequency in chronic obstructive pulmoner disease
  1. Tez No: 493386
  2. Yazar: GÜNEŞ ARIKAN YAMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULHATTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Gastroenteroloji, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Gastroenterology, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kronik obstrüktif akciğer hastalığı, irritabl barsak sendromu, komorbidite, solunum sistemi, sindirim sistemi, chronic obstructive pulmonary disease, irritable bowel syndrome, comorbidity, respiratory system, digestive system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), tüm dünyada önde gelen mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. KOAH'a birçok komorbidite eşlik etmekte olup bu komorbiditelerin hastalığın prognozu üzerine çok önemli etkileri bulunmaktadır. Eşlik eden hastalıkların bir kısmı KOAH ile ilişkili iken bir kısmı KOAH'dan bağımsızdır. KOAH'a eşlik eden hastalıklar KOAH'ın herhangi bir evresinde gözlenebilmektedir. Gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların yarısını oluşturan İrritabl Barsak Sendromu da KOAH gibi toplumda sık gözlenen bir hastalıktır. KOAH ile İBS dışındaki gastrointestinal hastalıkların birliktelikleri araştırılırken literatürde İBS sıklığı hakkında araştırma oldukça kısıtlı sayıda yapılmıştır. Çalışmamızda KOAH'lı hastalarda İBS görülme sıklığı ve bu iki hastalık ile ilgili özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza GOLD 2014 kriterlerine göre Göğüs hastalıkları polikliniğine başvurmuş ve önceden KOAH tanısı almış 100 hasta ile 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Yaş, cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum, çalışma durumu, sigara içiciliği, eşlik eden hastalıklar çalışmacı tarafından düzenlenen sosyodemografik veri formu ve ROMA III kriterlerine göre İrritable Barsak Sendromu tanı kriterleri katılımcı ile yüz yüze görüşerek dolduruldu. Ayrıca KOAH ile ilgili bilgiler (KOAH atağı, nefes darlığı şikayetinin süresi, KOAH GOLD evrelemesi, arter gazı değerleri, hastalık nedeniyle kullanılan cihazlar ve kullanma süreleri) geriye dönük olarak dosyalardan elde edildi. Çalışmamız sonuçlarına göre KOAH'ı olan hastalar ile sağlıklı gönüllüler arasında İBS sıklığı açısından farklılık bulunmadı. Ayrıca iki grup arasında sigara içiciliği açısından da fark saptanmadı. Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı kontrol grubuna göre daha sık gözlendi. Çalışmamızda ayrıca KOAH atak sıklığı (p=0.28), hastaların solunum yetmezliği tipi (p=0.562), nefes darlığı süresi (yıl) (p=0.723), KOAH GOLD Evrelemesi (p=0.771), BKİ (p=0.438), 65 yaş sınırı (p=0.45), O2 cihazı kullanma süresi (yıl) (p=0.579), nebül kullanma süresi (yıl) (p=0.651), Bipap kullanma süresi (yıl) (p=0.329) gibi KOAH'a özgü parametreler ile İBS tanısı alma durumu karşılaştırılmış KOAH'ı olan hastalarda İBS tanı alma durumları arasında bu özellikler açısından farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda KOAH'ı olan hastalarda sağlıklı gönüllülere göre daha yüksek oranda İBS görülmüştür. Fakat bu yükseklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is one of the most common causes of mortality and morbidity worldwide. It was reported that COPD is accompanied by many comorbidities and that the accompanying diseases have very important effects on COPD prognosis. Some of the comorbid diseases are associated with COPD, while others are independent of COPD. It should not be forgotten that comorbid disease is frequently observed at any stage of COPD. Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a common disorder such as COPD and IBS is a disease that constitutes half of the patients who refer to the gastroenterology polyclinic. There are studies investigating the coexistence of gastrointestinal diseases outside IBS accompanying COPD patients. However, according to our knowledge, gastrointestinal IBS frequency in COPD has been conducted in a limited number of studies in the literature. In our study, it was aimed to investigate the frequency of IBS in COPD patients and to investigate the characteristics of IBS in COPD. In our study, we included 100 patients who were diagnosed with COPD according to the GOLD criteria and 50 healty volunteer participants. A sociodemographic data form prepared by investigator that includes information on age, gender, marital status, economic status, working status, smoking status, accompanying diseases and Irritable Bowel Syndrome diagnostic criteria according to ROMA III criteria were filled in face to face with the participant in addition, features related to COPD (COPD attacks, duration of shortness of breath, COPD GOLD staging, arterial gas values, devices used due to illness and duration of use) were retrospectively taken from the files. According to the results of our study, the group of patients with COPD and the control group were not different in terms of IBS diagnosis frequency. There was also no difference between the two groups in terms of smoking. According to the control group, hypertension, heart failure and coronary artery disease were more common in the group of COPD patients. In our study, COPD features such as COPD attacks, respiratory insufficiency type, duration of shortness of breath (year), COPD GOLD stage, BMI, age 65, O2 device usage time, nebul usage time (years) have been investigated and there was no difference in terms of these features according to the diagnosis of IBS in COPD patients. In conclusion, we found IBS in COPD patients higher than healthy volunteers. However, this height was not found statistically significant.