Farklı sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin beslenme bilgi düzeyleri ile sebze-meyve tüketim alışkanlıkları üzerinde bir araştırma
A research on the relation between the level of consciousness of families from different socio-economic levels about food and vegetable and fruit consumption habits
  1. Tez No: 207030
  2. Yazar: FATİH ONUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FULYA SARPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Home Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik Düzey, Beslenme Bilgisi, Sebze ve Meyve Tüketimi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET FARKLI SOSYO-EKONOMK DÜZEYDEK ALELERN BESLENME BLG DÜZEYLER LE SEBZE-MEYVE TÜKETM ALISKANLIKLARI ÜZERNDE BR ARASTIRMA Onur, Fatih Yüksek Lisans, Aile Ekonomisi ve Beslenme Egitimi Tez Danısmanı: Yrd. Doç. Dr. Fulya SARPER Temmuz ? 2007 Bu arastırma, Ordu ili Kabatas ilçesinde ailelerin beslenme bilgi düzeyleri ile sebze-meyve tüketim alıskanlıklarını saptamak amacıyla planlanıp, yürütülmüstür. Elde edilen bulgular bagımsız degiskene (ailelerin sosyo-ekonomik durumları) baglı olarak ölçülmüs ve yorumlanmıstır. Arastırma bulgularına göre; arastırmaya katılan aile bireylerinin 171'i düsük sosyo-ekonomik düzeyde, 159'u yüksek sosyo-ekonomik düzeyde olmak üzere toplam 330 kisiden olusmaktadır. Düsük sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin % 59,1'i ilkokul, yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin ise % 34,0'ı yüksek okul mezunudur. Arastırmaya katılan bireylerin % 48,1'i 1.201 YTL ve daha fazla gelire sahiptir. Arastırmaya katılan bireylerin % 87,6'sı beslenme egitimi almıstır. Bireylerin beslenme bilgisi puan ortalaması 67,87+ 4,28'dir. Basarı derecesine göre ?yi? seviye puan aralıgında oldugu saptanmıstır. Yapılan bu arastırmada, bireylerin % 11,5'i her zaman, % 23,0'ının bazen ögün atladıgı belirlenmistir (p< .05). En çok atlanan ögün, sabah ögünüdür. Düsük sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin % 95,3'ü, yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin ise % 37,7'si her zaman kahvaltı yapmaktadır (p< .05). Arastırmaya katılan bireylerin her iki mevsimde de en fazla tükettigi sebzeler; domates, kuru fasulye, patates, kuru sogan, sarımsak, meyve ise limondur (% 100,0). Bireylerin % 100,0'ı tursu, reçel ve marmelat gibi sebze-meyve saklama islemlerini yapmaktadırlar. Düsük sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin % 55,0'ı, yüksek iv sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin ise % 99,4'ü meyveleri dondurarak saklamaktadırlar (p< .05). Arastırmaya katılan bireylerin sebzelerin haslama sularını dökmeyip degerlendirme davranısları arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır (p< .05). Yapılan bu arastırma ile degisen toplumsal yasamda ailelerin beslenme bilgisi ve sebze-meyve tüketim alıskanlıkları tespit edilerek bazı öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE RELATION BETWEEN THE LEVEL OF CONSCIOUSNESS OF FAMILIES FROM DIFFERENT SOCIO-ECONOMIC LEVELS ABOUT FOOD AND VEGETABLE AND FRUIT CONSUMPTION HABITS Onur, Fatih Graduate, Family Economy and Food Education Thesis Advisor: Asistant Professor Fulya Sarper July ? 2007 This research has been conducted and planned to understand the relation between the level of consciousness about food and the habits of vegetable and fruit consumption. The data has been measured and interpreted dependent on independent variable, that is socio-economic conditions of families. The sample of the research consists of 330 participants. 171 of 330 participants are from lower socio-economic level while 159 of 330 are from high socio-economic level. 59, 1 % of participants from lower socio-economic level are primary school graduate while 34, 0 % of participants from high ocio-economic level are university graduate. 48,0 % of participants have level of income higher than 1201 YTL. 87, 6 % of participants have had a food education. The average point of level of consciousness of food is 67.87+ 4,28. In terms of level of success this ratio is in ?good? level interval. In this research, 11, 5 % of participants always, 23, 0 % of participants sometimes have been skipping their meals (p< .05). The most skipped meal is breakfast. 95,3 % of participants from lower socio-economic level, 37, 7 % of participants from high level of income have been always having breakfast (p< .05). vi In both seasons, the most consumed vegetables are tomatos, bean, potatos, onion, garlic, the most consumed fruit is lemon (100,0 %). 100,0 % of participants have been applying to vegetable and fruit conservation methods such as pickle, jam and marmelat. 55,0 % of participants from lower level of income and 99,4 % of participants from high level of income have been keeping fruits by freezing (p< .05). A meaningful difference was found in the use of boiled water of meals between two groups (p< .05). This research presents some suggestions by analysing the level of consciousness of families about food and habits of vegetable and fruit consumption.