Tıp fakültesi öğrencilerinde çocuk ihmali ve istismarı farkındalığı, bilgi düzeyi değerlendirilmesi; araştırma görevlileri tarafından verilen eğitim sonrası öğrencilerin bilgi düzeyi ve farkındalığının karşılaştırılması
Evaluation of the awareness and knowledge level of medical students regarding child neglect and abuse; comparison of the knowledge and awareness levels of students after training given by research assistants
- Tez No: 973327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERÇİN TAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı ve ihmali, tıp fakültesi öğrencileri, farkındalık, eğitim, Child neglect and abuse, medical school students, awareness, education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuk istismarı ve ihmali konusunda tıp fakültesi eğitim programları genellikle yetersiz düzeydedir. Bu çalışma, tıp fakültesi öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali konusundaki mevcut bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını ortaya koymayı; verilen eğitim sonrası bilgi ve farkındalık düzeylerinde meydana gelen değişimleri karşılaştırarak bu tür eğitimlerin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu sayede tıp fakültesi öğrencilerinin meslek yaşamlarında çocuk istismarı ve ihmali vakalarını tanıyabilme ve müdahale edebilme yeterliliklerinin arttırılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde staj yapan 120 gönüllü tıp fakültesi öğrencisi çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, okudukları sınıf, daha önce eğitim alma durumu şeklindeki demografik veriler kaydedildi. Çocuk İstismarı ve İhmali Farkındalık Ölçeği ve Çocuk İstismarı ve İhmali Bilgi Testi ölçekleri verilen eğitim öncesi ve sonrası katılımcılara uygulandı ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan 120 tıp fakültesi öğrencisinin yaş ortancası 22 (20-26) yıl, ortalaması 22,5±1,3 yıl idi. Katılımcıların %55,8'si (n=67) kadın, %44,2'si (n=53) erkekti. Katılımcıların %85'i (n=102) dördüncü sınıf, %15'i (n=18) altıncı sınıf öğrencisiydi. Katılımcıların %81,7'si (n=98) daha önceden çocuk ihmali ve istismarı konusunda eğitim almadığını belirtti. Çocuk İstismarı ve İhmali Farkındalık Ölçeği ön test ve son test puanlarına bakıldığında eğitimin özellikle duygusal ve cinsel istismar alt başlıklarında öğrencilerin farkındalık düzeylerine olumlu etkisi görüldü (p=0,002, p=0,039). Çocuk İstismarı ve İhmali Bilgi Testi ön test ve son test puanlarına bakıldığında eğitimin cinsel istismar hariç diğer alt başlıklardaki ve toplam bilgi düzeyindeki olumlu etkisi görüldü (p=0,000). Eğitimden daha genç yaş grubu olan 20- 23 yaş grubu, 24-46 yaş grubuna göre daha fazla yararlandı (p=0,000). Cinsiyet açısından değerlendirildiğinde kadın katılımcıların farkındalık ve bilgi düzeylerinin erkek katılımcılardan daha yüksek olduğunu görüldü (p=0,014). Verilen eğitimden faydalanma oranı ise erkek katılımcılarda daha yüksekti (p=0,007). Daha önceden eğitim alan grubun farkındalık ve bilgi düzeyleri istatistiksel olarak viii anlamlı olmasa da daha yüksekti. Verilen eğitimden daha önce eğitim almayan grup daha fazla yararlandı (p=0,000).Altıncı sınıf öğrencilerinin farkındalık ve bilgi düzeyleri daha yüksekti (p=0,002). Verilen eğitimden ise dördüncü sınıf öğrencileri daha fazla yararlandı (p=0,000). Sonuç: Çocuk istismarı ve ihmali konusunda verdiğimiz eğitimle tıp fakültesi öğrencilerinin farkındalık ve bilgi düzeyleri arttırıldı. Önemli bir toplumsal problem olan çocuk istismarı ve ihmali konusuna tıp fakültesi eğitim programında daha çok yer verilmelidir. Tanı koyma konusunda bilinçli yetişen hekim adayları bu toplumsal problemin çözümünde önemli katkılar sağlayacaklardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Medical school training programs on child neglect and abuse are generally inadequate. The purpose of this study is to assess medical students' current knowledge and awareness of child neglect and abuse before and after the training and to demonstrate its effectiveness. This aims to increase medical students' ability to recognize and intervene in cases of child neglect and abuse throughout their careers. The aim of this study is to reveal the current knowledge and awareness of medical students about child neglect and abuse and to emphasize the importance of such training by comparing the changes in knowledge and awareness levels after the training. Materials and Methods: 120 volunteer medical students interning at the Child Health and Diseases Clinic of the Ankara SBU Training and Research Hospital were included in the study. Demographic data including age, gender, current grade, and previous training status, were recorded. The Child Abuse and Neglect Awareness Scale and Child Abuse and Neglect Knowledge Test were administered to the participants before and after the training, and the effects of the training were examined. Results: The mean age of the 120 medical school students participating in our study was 22.53±1.29 years. Of the participants, 55.8% (n=67) were female and 44.2% (n=53) were male. 102 (85%) of the participants were in their fourth year, and 15% (n=18) were in their sixth year. 81.7%(n=98) of the participants reported having received no previous training on child neglect and abuse. The pre-test and post-test scores of the The Child Abuse and Neglect Awareness Scale revealed a positive impact of the training on students' awareness levels, particularly in the emotional and sexual abuse subjects (p=0.002, p=0.039). The pre-test and post-test scores of the Child Abuse and Neglect Knowledge Test revealed a positive impact on all subjects except sexual abuse and on overall knowledge (p=0.000). The younger age group, the 20-23 age group, benefited more from the training (p=0.000). When examined by gender, female participants had higher awareness and knowledge levels than male participants (p=0.014). The rate of benefiting from the training was higher among male participants (p=0.007). The awareness and knowledge levels of the group who had received prior x training were higher, although not statistically significant. The group who had not received prior training benefited more from the training (p=0.000). The awareness and knowledge levels of 6th grade students were higher (p=0.002). 4th grade students benefited more from the training provided (p=0.000). Conclusion: The training we provide on child abuse and neglect has increased the awareness and knowledge of medical students. Child abuse and neglect, a significant social problem, should be given greater emphasis in medical school curricula. Physician candidates who are trained to diagnose and make significant contributions to solving this societal problem will contribute significantly to the solution.