Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği hastalarının kanlarında bnp ile proadrenomedüllin, kopeptin ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of relation between bnp and proadrenomedullin, copeptin and oxidative stress in the blood from patients who have heart failure with reduced ejection fraction
- Tez No: 493453
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ DEVRİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: BNP, kalp yetmezliği, kopeptin, oksidatif stres, proadrenomedullin, BNP, copeptin, heart failure, oxidative stress, proadrenomedullin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği (KY) hastalarında BNP ile proadrenomedüllin, kopeptin ve oksidan/antioksidan sistem belirteçleri arasındaki ilişkinin araştırılması ve bu belirteçlerin tanıda veya takipte kullanılıp kullanılamayacağının ortaya konması amaçlandı. Bu amaçla çalışmaya 18 yaşından büyük, 1 yıldan fazla süreyle kalp yetmezliği tanısı olan, Eylül 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji kliniğinde ayaktan veya yatarak takip edilen 72 hasta dahil edildi. Hastalardan aynı gün içerisinde BNP, proadrenomedüllin, kopeptin, eritrosit ve plazma oksidan/antioksidan sistem belirteçleri için uygun kan örnekleri alındı. İnsan plazma örneklerindeki BNP düzeyleri kemiluminesan mikropartikül immunolojik analiz yöntemiyle, serum proadrenomedüllin ve kopeptin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Eritrosit ve plazma oksidan/antioksidan sistem belirteçleri spektrofotometrik yöntemler kullanılarak ölçüldü. Plazma BNP düzeyinin, serum proadrenomedüllin ve kopeptin düzeyleri ile pozitif yönde ama istatistiksel olarak anlamlı olmayan zayıf korelasyon gösterdiği bulundu. BNP konsantrasyonları eritrosit süperoksit dismutaz enzim aktivitesi ile pozitif (r=0,31; p=0,009), eritrosit ksantin oksidaz aktivitesi ile negatif yönde anlamlı korelasyon (r=-0,25; p=0,03) gösterdi. BNP ile diğer oksidan/antioksidan sistem belirteçleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Serum proadrenomedüllin ve kopeptin düzeyleri arasında ise yüksek oranda anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç olarak, düşük ejeksiyon fraksiyonlu KY hastalarında BNP'nin yerine proadrenomedüllin ve kopeptin belirteçlerinin kullanılması uygun bulunmamıştır. Düşük ejeksiyon fraksiyonlu KY hastalarında BNP molekülünün eritrositlerde süperoksit dismutaz enzim aktivitesini artırarak ve ksantin oksidaz enzim aktivitesini azaltarak oksidan hasara karşı koruyucu rol oynadığı düşünülebilir. Buna ek olarak, KY ve komplikasyonlarının takibi açısından eritrosit süperoksit dismutaz ve ksantin oksidaz enzim aktivitelerinin BNP ile birlikte değerlendirilmesi klinik kullanımda faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between BNP and proadrenomedullin, copeptin and oxidant/antioxidant system markers in the patients diagnosed with reduced ejection fraction heart failure (REF-HF). It was also aimed to determine whether these markers can be used in the diagnosis or follow-up of the disease. For this aim, 72 patients older than 18 years old were included in the study. They were diagnosed with REF-HF for more than 1 year, followed at Ankara University cardiology clinics as inpatient or outpatient from September 2016 to May 2017. Suitable blood samples for BNP, proadrenomedullin, copeptin, erythrocyte and plasma oxidant/antioxidant system markers were taken from the patients on the same day. Plasma BNP levels were measured by chemiluminescence method, serum proadrenomedullin and copeptin levels were measured by ELISA methods. Erythrocyte and plasma oxidant/antioxidant system markers were measured by using spectrophotometric methods. It was found that BNP showed insignificant positive weak correlation with proadrenomedullin and copeptin. On the other hand, we found that BNP was significantly positively correlated with erythrocyte superoxide dismutase (SOD) enzyme activity (r=0.31; p=0.009) and significantly negatively correlated with erythrocyte xanthine oxidase (XO) enzyme activity (r=-0.25; p=0.03). BNP was not significantly correlated with other oxidant/antioxidant system markers. However, there was highly significant positive correlation between proadrenomedullin and copeptin. In conclusion, it is not suitable to use serum proadrenomedullin and copeptin values instead of plasma BNP value in diagnosis or follow-up of patients with REF-HF. It may be suggested that BNP can play a protection role against oxidant injury by increasing erythrocyte SOD activity and decreasing erythrocyte XO activity in patients diagnosed with REF-HF. Additionally, it may be useful to combine erythrocyte SOD and XO enzyme activities together with plasma BNP in monitoring of patients with REF-HF and its complications.